Linkovi

Mediji američkih evangelika zabrinuti su da 'zemlja skreće u lijevo'


Ovih je dana bila održana godišnja konvencija američke Nacionalne udruge vjerskih medijskih programa. Petodnevni skup je okupio više od 5 tisuća postaja i njima pridruženih udruga sa svih strana Sjedinjenih Država i još 40 zemalja. Predsjednik Bush se obratio skupu putem video-linka oslikavši tako činjenicu da, premda je konvencija bila održana u prijestolnici country glazbe, Nashvilleu, u mislima sudionika mnogo je prisutnija bila politička prijestolnica Amerike, Washington. Prilog Mikea Osbornea.

Nije slučajno da je sjedište Nacionalne udruge vjerskih medijskih programa smješteno na samom rubu Washingtona. Prvenstveni cilj udruge je zastupanje interesa vjerskih postaja u glavnom gradu.

Međutim, kako objašnjava vjerski izvjestitelj Associated Pressa Steve Coleman, ti su interesi uži nego što se da zaključiti iz naziva te organizacije: "Nacionalna udruga vjerskih medijskih programa predstavlja kršćanske postaje. Ustvari, još uže – kršćanske postaje su gotovo bez iznimke evangeličke kršćanske postaje. Čitava konvencija naginje republikancima, točnije onim konzervativnijim dijelovima Republikanske stranke."

Posljednjih godina, konzervativnim republikancima opada moć u Washingtonu, te Nacionalna udruga vjerskih postaja na političkom obzorju vidi neke zabrinjavajuće trendove, kaže dopredsjednik te organizacije Craig Parschall: "Čini nam se da se mijenja atmosfera u Washingtonu … zamjećujemo to već barem godinu, godinu i pol … Bez sumnje sada je ojačalo izvjesno neprijateljstvo prema dijelu naših poruka. No, kako je naš zadatak da osiguramo jednakopravno otvorena vrata izražavanju riječi evanđelja kroz elektroničko emitiranje, želimo osigurati da ta vrata ostanu otvorena, a ne da se zatvore."

Čelništvo Nacionalne udruge vjerskih postaja usredotočeno je na dva pitanja, o čemu su opetovano upozoravali i sudionike konvencije u Nashvilleu. Prvo je predložena regulativa, - koja bi obuhvatila sve postaje, a ne samo vjerske -, često nazivana 'Doktrina poštenog pristupa', koja bi od postaja zahtijevala da osiguraju jednako vrijeme emitiranja za izražavanje suprotstavljenih stavova o kontroverznim pitanjima.

Prijezir NRB-ja prema toj doktrini izrazio je na tiskovnoj konferenciji predsjednik udruge Frank Walker: "Za vjerske postaje, ideja doktrine poštenog pristupa znači da se vlada nametne u slobodni diskurs vjerskih ideja i kaže: 'vaša ideja je kontroverzna s naše točke gledišta, dakle morate dati istu minutažu programa i suprotnim gledištima'. Kojim suprotnim gledištima: Islamu? Judaizmu? Hinduizmu? Taoizmu? Šintoizmu? … Kojemu od svih tih 'izama' bi trebali dati jednako toliko vremena?"

Drugi razlog za zabrinutost za kršćanske postaje je mogućnost da Kongres usvoji zakon o zločinima iz mržnje. Walker kaže da bi takav zakon mogao tretirati poglede konzervativnih kršćana o pobačaju, homoseksualnosti i drugim jednako užarenim pitanjima kao poticanje na zločin iz mržnje. Spomenuti je zakon, inače, u nedavnoj debati u Kongresu bio poražen, ali s vrlo uskom marginom.

Premda NRB ovih dana ima možda manje prijatelja u Washingtonu nego ranije, dopredsjednik Parschall kaže da kršćanske postaje još uvijek imaju značajan utjecaj: "Kršćanski radio dopire do oko 75 milijuna Amerikanaca. Tome treba dodati da u svakom trenutku oko 75 milijuna ljudi gleda naše televizijske programe. Dakle, naša riječ stiže do 150 milijuna Amerikanaca. Emitiramo na 1500 do 2000 postaja, što je oko 15 posto čitavog tržišta."

Čak i ako se obistine najveća strahovanja čelništva Nacionalne udruge vjerskih postaja, Parschall zaključuje da je budućnost vjerskih programa svijetla. On vjeruje da će novi mediji ublažiti udar eventualnih političkih nazadovanja. Posljednjih godina, kršćanski programi se šire na Internet, kao i na emitiranje putem satelita.

XS
SM
MD
LG