Linkovi

Internet stranice Nacionalnog muzeja žena u umjetnosti


Ožujak je mjesec u kojem se obilježava povijest žena, a ovogodišnja tema je Žene u umjetnosti – vizija žena. U rubrici 'Web stranica tjedna' stoga predstavljamo Internet stranice Nacionalnog muzeja žena u umjetnosti na adresi nmwa.org. Muzej je utemeljen 1980. godine kako bi se ukazalo na podređeni tretman na koji umjetnice ponekad nailaze u muzejima, galerijama i u radovima povjesničara umjetnosti.

"Žene su nedovoljno zastupljene i u povijesti umjetnosti ima puno praznina. Istaknute umjetnice djelovale su još u 15. i 16. stoljeću no u obradama povijesti umjetnosti prije 1985. ili 1990. godine one se gotovo uopće ne spominju" - kaže Howard White, komunikacijski direktor Nacionalnog muzeja žena u umjetnosti koji je otvoren u Washingtonu prije dva desetljeća i sada svoje aktivnosti širi i na inozemstvo putem Interneta.

Naime, svaki peti posjetitelj Internet stranica muzeja dolazi iz inozemstva. Na tim stranicama trenutno su predstavljene dvije suvremene umjetnice, portugalska slikarica Paula Rego i američka kiparica Louise Nevelson. Pored toga, mogu se vidjeti i primjeri izložaka koji se nalaze u posjedu muzeja. "Naravno, imamo stalni postav tako da možete pogledati neke naše izloške, od 15. stoljeća do danas" - kaže Howard White.

Ako se Internet stranice muzeja temeljito prouče pronaći ćete bazu CLARA koja sadrži podatke o 18 tisuća umjetnica. "Radi se o projektu u koji su uključene sve umjetnice povijesti Zapada, a nadamo se, jednog dana i azijske povijesti umjetnosti, koji bi mogao postati izvor podataka kako za studente tako i profesore" - objašnjava gospodin White.

Učitelji bi možda mogli smatrati vrijednim i sekciju Umjetnost, knjige i kreativnost, odakle se može planirati nastava i drugi materijali u predavanju umjetnosti.

Sve to i znatno više može se pronaći na Internet adresi nmwa.org.

XS
SM
MD
LG