Linkovi

Izložba fotografija u Pentagonu odaje počast veteranima Prvog svjetskog rata


Prošlotjedna izložba fotografskih portreta u Pentagonu bila je posvećena devetorici veterana Prvog svjetskog rata, od kojih svi imaju preko sto godina.

Velike, jasne slike plijene pažnju. Čovjek u crvenom sa širokim osmjehom, koji drži svoje uokvirene medalje iz Prvog svjetskog rata. Howard Ramsey, 108 godina star. Žena svijetlih očiju u bijelom s veteranskom kapom na glavi stoji ispred velike američke zastave. Charlotte Berry Winters, 109 godina. I, najmlađi u ovoj grupi, gospodin s crveno-bijelo-plavom kravatom i pomodnim štapom, pozira sa svojim starim fotografijama i povijesnim knjigama. Frank Buckles, koji je nedavno navršio 107 godina, rekao je okupljenima: "Čast mi je biti ovdje kao predstavnik veterana Prvog svjetskog rata. Hvala vam."

Gospodin Buckles bio je u središtu pozornosti na svečanoj ceremoniji u Pentagonu, na kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina uposlenika - mnogi od njih u uniformi - a koju je vodio američki Ministar obrane Robert Gates.

"Projekti poput ovog vrlo su važni jer Prvi svjetski rat ljudi u Sjedinjenim Državama iz više razloga ne shvaćaju niti obilježavaju. Usprkos tome, malo je događaja koji su tako značajno oblikovali svijet u kojem živimo kao što je to bila epska i krvava borba koju znamo kao Veliki rat" - rekao je ministar obrane Robert Gates.

On je napomenuo da je u Prvom svjetskom ratu poginulo 116 tisuća Amerikanaca - više nego u Koreji, Vijetnamu, Iraku i Agfanistanu zajedno. Fotograf David DeJonge izražava nadu da će vladini dužnosnici poput ministra Gatesa povremeno pogledati ove portrete te da će ih oni navesti da razmisle o utjecaju odluka koje donose.

Za DeJongea ovo je bio emocionalan projekt, a otvorenje izložbe ga se snažno dojmilo: "Za pripremanja izložbe, stekao sam devet novih prijatelja. A od tih devet, sedam ih je umrlo u posljednjih osam do devet mjeseci. Ne tražim pljesak, već počast za gospodina Bucklesa i za četiri milijuna 734 tisuće i 991 veterana koji su služili s njim."

DeJonge preživjele naziva “američkim ikonama.” Frank Buckles bio je jedini od tih ikona koji je bio dovoljno dobrog zdravlja da bi mogao doći na ovu svečanost u Pentagonu, te u Bijelu kuću u posjet predsjedniku Bushu. Ministar obrane Gates otkrio je publici da je gospodin Buckles lagao o svojim godinama kako bi se mogao prijaviti u vojsku kad mu je bilo samo petnaest godina. Onda je ovaj veteran ispričao tu priču: "Dodao sam si nekoliko godina i rekao da mi je 18. A onda mi je oficir za novačenje rekao ‘Žao mi je, ali moraš imati najmanje dvadeset i jednu.’ Tako sam došao nešto kasnije, kad sam malo “ostario” i “napunio” dvadeset i jednu."

Kad je Frank Buckles poslan u Europu kao vozač ambulantnih kola bilo mu je svega 16 godina. Možda i danas, samo malo, laže o svojim godinama. “Ne osjećam se ništa starijim od vas,” duhovito je rekao prisutnoj publici. Ali on je zapravo više nego dvostruko stariji od svakog novinara koji je razgovarao s njim u Pentagonu nakon otvorenja izložbe.

Kada su ga upitali kakav bi savjet dao mladim ljudima danas, gospodin Buckles je odgovorio da bi oni trebali donositi vlastite odluke i ne dozvoliti da na njih utječu oni koji ih okružuju. A na upit o savjetu kojeg bi dao današnjim vojnicima, sto-sedmogodišnji veteran je rekao da se ne osjeća kompetentnim da im ponudi savjet. Ministar Gates uručio je možda posljednje riječi zahvalnosti gospodinu Bucklesu i njegovim suborcima iz Prvog svjetskog rata.

"Mi njegujemo sjećanje na one koji su preminuli. Cijenimo ovu priliku da se osobno zahvalimo vodniku Franku Bucklesu. Tkogod pogleda ovu izložbu osjetit će, siguran sam, sponu s vodnikom Bucklesom i njegovim suborcima. Uvijek ćemo im biti zahvalni na onome što su učinili za našu zemlju prije 90 godina, i drago nam je što su uspjeli toliko dugo poživjeti" - rekao je Robert Gates.

Fotograf David DeJonge uradio je portrete svih Amerikanaca -živućih veterana Prvog svjetskog rata. No, njegov projekt nije završen. On ga proširuje na cijeli svijet, sa željom da nađe svakog preživjelog veterana, u svim uglovima svijeta. “Samo ih je 14 ostalo na cijeloj planeti,” kaže on. “Upravo smo pronašli jednog u Ukrajini. To će biti golem zadatak,” dodaje David DeJonge.

Frank Buckles bio bi se borio i u Drugom svjetskom ratu, no kada su Sjedinjene Države ušle u rat, on se kao civil našao na Filipinima. Tamo ga je uhitila japanska vojska i više od tri godine proveo je u zatvoru kao ratni zarobljenik. Šalica iz koje je sve to vrijeme jeo vidi se u pozadini njegovog portreta, koji je otkriven na ovoj svečanosti uz burni pljesak.

XS
SM
MD
LG