Linkovi

Bernard Kouchner o odnosima s Amerikom: 'Ništa neće biti kao prije'


Dnevnik International Herald Tribune objavio je intervju s francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom koji je izjavio da će novi predsjednik Sjedinjenih Država, koji će naslijediti Georgea Busha, možda povratiti dio američkog ugleda u svijetu, međutim – rekao je šef francuske diplomacije – 'čaroban osjećaj koje se u inozemstvu povezivao s Amerikom je stvar prošlosti'.

Upitan hoće li Washington moći popraviti štetu koju je američkoj reputaciji nanijela invazija Iraka, Bernard Kouchner je odgovorio da 'ništa više neće biti kao prije'. Amerika je i dalje vojno dominanta zemlja, primijetio je šef francuske diplomacije, 'i novi će predsjednik odlučiti na koji način želi popraviti američki imidž.' 'Međutim, za to će mu trebati dosta vremena' – rekao je u intervjuu International Herald Tribuneu Bernard Kouchner.

******

Dnevnik New York Times piše da je izborni stožer senatorice Hillary Clinton napustila Geraldine Ferraro, političarka koja je 1984. godine bila dopredsjednički kandidat Demokratske stranke.

Ova bivša članica Zastupničkog doma prije nekoliko je dana na televiziji izjavila da suparnik Hillary Clinton za predsjedničku nominaciju, senator Barack Obama 'nikad ne bi bio predsjednički kandidat da je kojim slučajem bijelac ili žena'.

Izborni stožer Baracka Obame – kojem je otac iz Kenije, a majka bjelkinja iz Kansasa – kritizirao je izjavu Geraldine Ferraro kao 'rasno motiviranu', s ciljem da glasače 'podijeli, umjesto da ih ujedini'.

Nakon što se u medijima nekoliko dana prilično žustro raspravljalo o prirodi njezine tvrdnje, Geraldine Ferraro je podnijela ostavku na mjesto u financijskom odboru izbornog stožera Hillary Clinton. Izjavila je da joj namjera nije bila vrijeđati senatora iz Illinoisa, već samo ukazati na povijesni kontekst njegove kandidature. 'Da je moje ime kojim slučajem Gerald, a ne Geraldine, stranka me sasvim sigurno 1984. ne bi kandidirala za dopredsjednicu države' – izjavila je ova političarka iz newyorškog Queensa. Također je rekla da nije željela kritizirati nedostatak stručnih kvalifikacija Baracka Obame. 'Ako je George Bush naučio kako se upravlja zemljom, naučit će i Barack Obama' – prenosi riječi Geraldine Ferraro New York Times.

XS
SM
MD
LG