Linkovi

Daniel Fried: 'U dijelu BIH nazvanom Republika Srpska trebali bi prestati s opasnom retorikom i povlačenjem paralela s Kosovom'


Podtajnik u State Departmentu Daniel Fried svjedočio je u Odboru Zastupničkog doma Kongresa za vanjsku politiku o situaciji na europskom jugoistoku nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

"Dvadeseto stoljeće je počelo s atentatom na prijestolonasljednik Ferdinanda, a okončalo s raspadom Jugoslavije. Ta dva krvava sukoba bila su isprovocirana istim nasilnim nacionalizmom. Tri američke administracije nastojale su na Balkanu postići jedan cilj – integraciju regije u euro-atlantske institucije" - tim je riječima Daniel Fried započeo svoje izlaganje rekavši da je Kosovo posljednja etapa u raspadu Jugoslavije koja se nekad mogla nositi s etnički miješanom sredinom. Međutim, Slobodan Milošević je to okončao uporabom sile i etničkim čišćenjem. Rezultat – na kraju i neovisno Kosovo, koje je Srbija izgubila 1999.godine.

Međunarodna zajednica sada ima obvezu pomoći Kosovu i NATO tu ima ključnu ulogu, kao i Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. "Mi isto tako trebamo pomoći Srbiji da pronađe svoj put, a srbijanski se čelnici moraju oduprijeti nacionalnoj demagogiji i samoizolaciji" - naglasio je gospodin Fried, koji je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini:

"Na Balkanu ne može biti dugotrajne stabilnosti bez progresa u BiH. Reformski proces je u toj zemlji u zastoju, sve je jača nacionalistička retorika. Neki politički čelnici u BiH, u dijelu nazvanom Republika Srpska povlače paralelu između Kosova i svoje situacije te prijete secesijom. Takvi ljudi moraju prestati s tom opasnom retorikom koja podriva Daytonski ustav koji je temelj upravo za postojanje Republike Srpske. I pozivi bosanskih nacionalista za ukidanje Republike Srpske, također su neprihvatljivi i samo doprinose radikalizaciji. Reforme mogu unaprijediti, ali ne i zamijeniti Dayton koji je zaustavio rat u BiH."

Kongresmene je zanimalo je li to službeni stav američke vlade ili samo akcija pokrenuta od State Departmenta da obeshrabri one unutar BiH koji pozivaju na ukidanje Republike Srpske?

"Da i da…to je službeni stav. Osobno sam snažno obeshrabrivao nastojanja da se ukide Republika Srpska" - odgovorio je Daniel Fried.

Kongresmen Christopher Smith smatra da su Sjedinjene Države napravile brojne greške na Balkanu: "Embargo na oružje, na primjer, koji nije dopustio da se Bosna i Hrvatska brane od agresije. Sjećam se susreta s gradonačelnikom Dubrovnika koji nas je molio da nešto učinimo. Nedavno sam bio u Srebrenici kada je održan pokop nekoliko žrtava genocida. To je bila situacija koja podsjeća na holokaust. Mi smo napravili nekoliko grešaka. Zato se bojimo da ne napravimo greške i na Kosovu."

Američka administracija podržava ulazak Albanije, Hrvatske i Makedonije u NATO savez – kazao je Daniel Fried naglašavajući da je Balkan ključno područje za Sjedinjene Države i europske saveznike: "Među zemljama NATO saveza primjetan je 'konsenzus koji se razvija' u korist tri zemlje. Najspornije pitanje je prijepor između Makedonije i Grčke oko makedonskog imena."

XS
SM
MD
LG