Linkovi

Prijedlog da se protiv gripe obavezno cijepe svi mlađi od 18 godina podijelio stručnjake


Grupa američkih stručnjaka za borbu protiv gripe, oglasila se sa traženjem da se drastično poveća broj djece koja bi primila cjepivo protiv gripe. Kako drastično? Oni traže da se svako dijete u dobnoj skupini od 6 mjeseci do 18 godina cijepi. Reagiranja javno-zdravstvene javnosti Sjedinjenih Država su podijeljena.

Do sada se od pedijatara tražilo da svakako nastoje protiv gripe cijepiti svu djecu staru od 6 mjeseci pa do 5 godina starosti. Grupa stručnjaka američkog Centra za kontrolu bolesti kaže sada da se gornja dobna granica mora pomaknuti na 18 godina kako bi se umanjila izbivanja iz škole. Mišljenje ove grupe iznosi doktorica Anne Schuchat: "Mi uistinu smatramo da bi cijepljenje starije djece moglo pomoći toj djeci, njihovim obiteljima pa i društvenoj zajednici kojoj pripadaju".

Ovakvo bi cijepljenje moglo znatno umanjiti širenje bolesti kroz cijelu populaciju jer djeca su odličan izvor zaraze. Kreću se u širokim krugovima i kreću se jako brzo.

No – čuju se i prosvjedi. Doktor Bryan Jepson sa teksaškog Thoughful House Center for Children jedan je od protivnika masovnog cijepljenja djece. On kaže da "primanje cjepiva nije bez rizika, a cjepivo protiv gripe je daleko od toga da bude idealno."

Stručnjaci se uglavnom slažu da gripa može biti izuzetno opasna bolest i da je ne treba podcjenjivati. Ono u čemu se ne mogu složiti je da li se cijepljenjem šire populacije djece, širenje i intenzitet gripe uistinu može i smanjiti.

XS
SM
MD
LG