Linkovi

'Sentimental Streak' - album jazz pjevačice Catherine Russell


Premda jazz i blues pjevačica Catherine Russell nije poznato ime, vjerojatno ste je čuli kao prateću pjevačicu koja je snimala sa 'svima' - od Paul Simona do sastava Steely Dan. Prilog o njenom najnovijem albumu pod naslovom Sentimental Streak pripremo je Doug Levine.

Catherine Russell počela je pjevati jazz rano, potaknuta od strane svoje majke, također pjevačice, i oca Louisa Russella, klavirista, aranžera i glazbenog direktora koji je radio Louisom Armstrongom.

Catherine se sjeća svojeg prvog susreta s tim legendarnim jazz trubačem: "Jedne noći sjećam se imao je zabavu, bio je društven i uživao je veselom okruženju. Bilo mi je četiri godine, sjećam se njegovo smijeha, čini mi se da sam mu bila simpatično dijete.

Catherine Russell je s navršenih šest godina nastupala kao plesačica, nakon čega je snimala obrazovne dječje albume, pjevala gospel i glumila na Broadwayu. Nako četiri godine pjevanja u klubu u New Yorku, dobila je poziv za nastupe u turneji sastava Steely Dan. Mnogima je san nastupati s nekim od najvećih imena pop, rock i country glazbe, no Catherine je najsretnija pjevajući jazz i blues.

Kaže da je klasični soul glazbenih ikona kao što su Ray Charles i Marvin Gaye imao utjecaj na njen repertoar. Svi glazbeni utjecaji Catherine Rusell spojili su se na albumu Sentimental Streak. Odobrenje da snimi što god ju je volja, kaže ona, bilo je presudno za stvaralački proces: "To je oslobađajuće. Nitko mi ne govori da bi nešto trebala promijeniti. Aranžmani su onakvi kakve sam htjela, pjesme sam izabrala sama, ponešto swing glazbe koju volim, ponešto rhythm i bluesa i bluesa. Odlično je kad imaš kontrolu nad svojom glazbom."

Jedan od najboljih trenutaka na novom albumu Catherine Russell je glazbena posveta ljudima i kulturi grada New Orleansa u Lousiani, skladbom Hoagy Carmichaela pod naslovom New Orleans.

XS
SM
MD
LG