Linkovi

Guverner New Yorka povezan s prostitucijom


Guverner savezne države New York Eliot Spitzer ispričao se građanima zbog – kako je rekao – 'nedoličnog ponašanja', iako nije podrobnije objasnio o čemu se radi. Kako iz New Yorka javlja Barbara Schoetzau, guvernerova je isprika uslijedila nakon što je članak u dnevniku New York Times povezao ovog političara s prostitucijom.

Savezni tužitelji su prošli tjedan u New York podigli optužnice protiv četiri osobe koje su organizirale i vodile ekskluzivnu eskort službu, s prostitutkama koje su radile s bogatim klijentima iz Amerike i Europe. Sat vremena s nekima od njih koštao je pet i pol tisuća dolara, a klijenti su ih mogli 'birati' razgledavajući njihove fotografije na Internetu.

Dnevnik New York Times izvještava da savezni tužitelji imaju snimku telefonskog razgovora kao i tekst-poruke u kojima guverner savezne države New York ugovara usluge s jednom od prostitutki.

U kratkoj izjavi za medije, jučer poslijepodne, guverner Eliot Spitzer nije niti potvrdio a niti odbacio izvješće New York Timesa. Cijelu je situaciju opisao kao 'privatnu stvar'. "Prekršio sam obaveze koje imam prema svojoj obitelji. Prekršio sam i osobne principe u vezi onog što je dopušteno i onog što nije. Ispričao sam se, kao prvo, svojoj obitelji, jer mi je ona najvažnija. Sada se ispričavam i građanima, kojima sam na početku mandata obećao da će od mene dobiti nešto mnogo bolje od ovoga što se dogodilo danas" - izjavio je Eliot Spitzer.

Građani New Yorka i politički analitičari bili su prilično iznenađeni ovom viješću. Demokrat Eliot Spitzer je 2006. godine uvjerljivo pobijedio na izborima za guvernera, nakon što je osam godina bio ministar pravosuđa savezne države New York. Bio je poznat kao oštar i uporan progonitelj organiziranog kriminala, istražitelj financijskih malverzacija na Wall Streetu te prostitucije. Često su ga spominjali kao 'izrazitog čistunca', što je ponekad prelazilo u kritiku da odveć moralizira.

Kao guverner, Spitzer je često ulazio u zakonodavne okršaje sa Senatom savezne države New York u kojem većinu imaju republikanci. Zato je morao odustati od nekih svojih projekata.

Eliot Spitzer je oženjen i ima troje djece.

XS
SM
MD
LG