Linkovi

U SAD-u sve veći broj protu-useljeničkih skupina koje djeluju na platformi mržnje


Jedna od vodećih američkih organizacija za građanska prava, Southern Poverty Law Center, priopćila je da protu-useljenički osjećaji među Amerikancima potiču stvaranje sve većeg broja organizacija koje djeluju na platformi mržnje, kao i na zločine iz mržnje prema Hispanicima. Najnovija studija ovog centra pokazuje da je u Sjedinjenim Državama prošle godine djelovalo 888 takvih organizacija, što je povećanje od 48 posto u odnosu na 2000. godinu. U priopćenju se navode podaci američkog Središnjeg ureda za istrage, FBI-ja, koji pokazuju povećanje od 35 posto zločina iz mržnje prema Hispanicima između 2003. i 2006. godine. Prema istom izvješću ovo se povećanje pripisuje protu-useljeničkom aktivizmu.

Autori izvješća ističu da je do najvećeg povećanja ovakvih skupina došlo u saveznim državama koje graniče s Meksikom, kao što su Kalifornija, Teksas i Arizona, gdje problem ilegalnih imigranata predstavlja vrlo osjetljivo političko pitanje. Kao dodatak popisu skupina koje djeluju s platformi mržnje, Southern Poverty Law Center je dodao i organizaciju Federacija za reformu američke imigracije. Predsjednik te organizacije Dan Stein odbacuje ovakve etikete, uz tvrdnju da se protiv njegove organizacije provodi kampanja blaćenja.

Međutim, Southern Poverty Law Center tvrdi da ova organizacija širi teorije zavjere i rasističku propagandu o imigrantima, te da je u prošlosti bila povezana s bijelačkim rasističkim organizacijama i ideologijom. Federacija sa svoje strane tvrdi da zagovara okončavanje ilegalnog, i striktniju kontrolu legalnog useljavanja.

XS
SM
MD
LG