Linkovi

Pala srbijanska vlada


Na konferenciji za novinare koja je izravno prenošena na državnoj televiziji, Koštunica je kazao kako će vratiti mandat jer vlada više ne funkcionira. Premijer je rekao kako će u ponedjeljak uputiti prijedlog Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da raspiše izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja, kada su također zakazani pokrajinski i lokalni izbori.

Koštunica je kazao kako vlada nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja o Kosovu u sastavu Srbije, što se i pokazalo na sjednici koalicijske vlade u četvrtak kada su Demokratska stranka Borisa Tadića i G17 Plus Mlađana Đinkića odbile prihvatiti prijedlog rezolucije koju je predložila oporbena Srpska radikalna stranka Tomislava Nikolića.

Koštuničina Demokratska stranka Srbije je ostala u manjini prigodom glasovanja o rezoluciji Radikala, kojom bi nastavak pregovora s Europskom Unijom bio uvjetovan prihvaćanjem suvereniteta Srbije na Kosovu. Koštunica je rekao kako sve stranke i vladajuće i oporbene žele u EU, ali postoje razlike da li sa Kosovom ili bez njega.

Koštunica odbija bilo kakve razgovore s predstavnicima Europske Unije nakon proglašenja - kako on tvrdi - “lažne države” Kosovo 17. veljače i odluke Bruxellesa da “protupravno” pošalje misiju EULEX-a za provođenje plana UN izaslanika Martija Ahtisaarija o međunarodno nadgledanoj neovisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG