Linkovi

20. konferencija Međunarodnog saveza folk glazbenika


Nedavno je u Memphisu, savezna drzava Tennessee, odrzana redovita godisnja konferencija International Folk Alliance, Medjunarodnog saveza folk-glazbenika, ove godine po 20. puta. Vise od dvije tisuce iz drugih biznisa sudjelovalo je u njoj tijekom tjedan dana odrzavanja. Pocelo je dodjelom nagrada.....

Medju onima koji su primili Folk Alliance nagrade za 2008. godinu, nasli su se Levon Helm, kao najbolji tradicionalni umjetnik, i Uncle Earl i Tom Russell, za album godine. Russellova pjesma Who’s Gonna Build Your Wall?, Tko ce vam podici taj zid, proglasena pjesmom godine, njegovo je vidjenje tekuce raspre o imigraciji i ideje da se zid podigne izmedju Meksika i Amerike.

Sjevernoamericki savez folk glazbe i plesa osnovan je 1989. godine, kao podrska tradicionalnoj glazbi i njenoj zajednici. Dvadeset godina je proslo otada; danas, Savez ima preko tri tisuce clanova, od umjetnika do izdavaca, agenata i promotora, novinara, odvjetnika... u clanstvu su cak i ljubitelji folka. Dijeliti medjusobno iskustva i tradicije, to je cilja Saveza. Ove godine, za nastupe je pozvano vise od tri stotine glazbenika. Louis Jay Meyers, izvrsni direktor Folk Alliance, izrazava veliko zadovoljstvo ovogodisnjim skupom.

"Nikad nisam dozivio toliko carobnih glazbenih trenutaka tijekom jedne veceri kao sto sam sinoc. Sve je bilo sjajno."

John Boutte iz New Orleansa, apsolutno je najbolji pjevac ovog planeta. Sedamnaestgodisnji Anthony da Costa, svakim danom, sto je stariji, to je bolji. Bruce Robison, cuti njega u “Traveling Soldier,” rastopio sam se od miline, fantasticna pjesma, inace, a posebno u njegovoj verziji.

"A danas smo imali radionicu za elektricnu gitaru, sa Billom Kirchenom, Johnom Inmanom, Peteom Andersonom i Colinom Lindenom. Vidjeti gitariste svih uzrasta, zajedno, bilo je vrlo uzbudljivo. Vidjeti iskrenu radost na njihovim licima dok sviraju zajedno, fantasticno! Svi izvanredni folk-glazbenici, svi izvanredni gitaristi. Nakon tri dana violina, banja i mandolina, bio je uzitak cuti i zvuk elektricnih gitara."

Jedan od njih - Colin Linden – imao je u Memphisu pune ruke posla. Uz sudjelovanje u radionici elektricne gitare, Linden je nastupio i na nekoliko rasprodanih koncerata kao clan roots rock benda Blackie and the Rodeo Kings. Drugi clanovi benda su Tom Wilson i Stephen Fearing, slusamo ih u “Heaven For A Lonely Man”...

Neki ce mozda pomisliti da tjedan dana folk-konferencije nije nista drugo nego tjedan dana zabave, ali za sudionike, godisnji je skup u Memphisu ozbiljan biznis. Glazba je, istina, odzvanjala sa svih mjesta u gradu kao i u hotelu, u centru grada, gdje je boravila vecina glazbenika. U njegovim hodnicima, sobama, salama... to nije bilo za pljeska publike, vec za potencijalne agente, menadzere, glazbene kriticare, voditelje radio-programa....

Drugim rijecima, za one koji bi mogli potaknuti karijere glazbenika. Colin Gilmore, iz Austina, u Texasu, jedan je od njih. Upravo radi na svom drugom albumu, u Memphis je i dosao sa svojim novim pjesmama kao sto je ova – “Black Vines”.

XS
SM
MD
LG