Linkovi

Slab dolar ima i pozitivan učinak za Sjedinjene Države


Proteklih dana dolar bilježi sve nižu vrijednost u odnosu na euro. Međutim, prema nekim analitičarima, pad vrijednosti dolara ima i pozitivnu stranu.

Sve skuplji euro podrazumijeva i sve veću cijenu njemačkih automobila, francuskih vina i drugih proizvoda Europske unije na američkom tržištu. Skupi euro također oslabljuje zainteresiranost američkih turista za putovanja u Europu. S druge strane – kaže njujorški broker Patrick D'Angelo – sve jeftiniji dolar čini neke američke proizvode primamljivijima:

"S obzirom da je dolar tako slab, stranci su sve više zainteresirani ne samo za putovanja u Ameriku, nego i trošenje dolara ovdje, odnosno promjenu strane valute u dolar. Također privlači europske ulagače u nekretnine, ne samo na Manhattanu, nego i nekretninama na istočnoj strani Long Islanda. Mislim, dakle, da slab dolar u odnosu na strane valute ima pozitivan učinak za Sjedinjene Države."

Slabljenje dolara pomoglo je američkim proizvođačima da povećaju svoj izvoz u svijet. Nastavljanje pada, međutim, brine neke poslovne ljude u Europskoj uniji koji strahuju da bi skupi euro mogao rezultirati porastom nezaposlenosti u Europi.

XS
SM
MD
LG