Linkovi

Anjali Bhatia - dobitnica nagrade za građane-diplomate


U seriji Profili Amerikanaca danas predstavljamo djevojku po imenu Anjali Bhatia koja je sa 16 godina osnovala organizaciju za podizanje i sirenje svijesti o globalnim pitanjima.

Sada 19 godina stara i student sveucilista Duke, Anjali Bhatia je nedavno dobila priznanje za svoj rad gradjana-diplomata.

"Poticala je i pomagala studentske vodje diljem svijeta, receno je prilikom dodjele nagrada, da budu angazirani u svojoj vlastitoj i u globalnoj zajednici."

Nagrada National Award for Citizen Diplomacy dodjeljena je, u veljaci, po prvi puta. U skupini od sestero nagradjenih Amerikanaca, Anjali Bhatia je bila najmladja.

Organizacija koju je ona osnovala – Discover Worlds – ima sada 57 ogranaka u americkim srednjim skolama i sveucilistima, kao i jedan u Ruandi. Taj projekt sada je u sredistu njihovih aktivnosti, kaze Anjali Bhatia: "Mnogi nasi clanovi posvetili su se problemima siromastva i genocida i stoga smo odabrali Ruandu. Oko cetvrtina stanovnistva zivi u ekstremnom siromastvu."

Kci indijskih imigranata, Anjali Bhatia je odrasla u New Jerseyju, ali jos u ranom djetinjstvu imala je prilike vidjeti druge zemlje i upoznati druge kulture. Sa devet godina organizirala je u svojoj skoli skupljanje novcanih sredstava za siromasne u Indiji gdje jos uvijek zive njeni baka i djed.

Nije ni jedina ni posebna, kaze ona, u toj zelji da pomogne drugima, ali, priznaje, mozda je malo bolje infomirana od svojih vrsnjaka: "Za mlade cesto kazu da su apaticni, ali oni zapravo nisu dovoljno upoznati s problemima i nemaju nacina da se angaziraju, da budu aktivni. Kad sam ja pocela sa svojim prezentacijama onda su i drugi vidjeli da i oni svojim radom mogu neke stvari mijenjati, unositi ne male nego velike promjene u zivot zajednice i veliki se broj njih poceo aktivizirati."

Kad je, kao srednjoskolka, osnovala Discover Worlds, najvise ju je, kaze, iznenadila reakcija odraslih: "Oni su puni pohvale kad mladi osnuju klubove jer vide u tome priliku da mi jednog dana postanemo netko i nesto, da postanemo lideri u buducnosti, ali ne shvacaju da mi, svojim angazmanom, mozemo i danas, dok smo ucenici, studenti, neke stvari mijenjati i svijet uciniti boljim."

Od svojih roditelja je, kaze, uvijek dobijala punu podrsku, oni nikad nisu sumnjali u njen potencijal lidera. Davali su joj ideje, pomagali svojim znanjem i iskustvima i kontaktima, uvijek bili na raspolaganju, prevozili je kamo god je trebalo.

Od osnivanja, prije tri godine, organizacija Discover Worlds svoj je program i djelovanje prosirila. Osnovana sa ciljem podizanja svijesti, presla je na akciju, na djela. Anjali Bhatia je proslog ljeta posjetila Ruandu kako bi pokrenula program povezivanja tamosnjih s americkim ucenicima. Cilj organizacije Discover Worlds je da ove godine prikupi dovoljno novcanih sredstava za spoznoriranje 250 djece u Ruandi koji su roditelje izgubili ili u genocidu ili u epidemiji AIDS-a. Prikupljeni novac isao bi na njihovo obrazovanje i zdravstvenu skrb.

"Ruanda problem sirocadi rijesava tako sto nekoliko njih, troje, cetvero, stavlja pod brigu i skrb jednog starijeg siroceta, osniva kucanstva koja vode djeca. Kako oni zive u zajednicama, cijelim ce zajednicama takodjer pomoci nase sponzoriranje jednog siroceta sa tri stotine dolara" - kaže Anjali Bhatia, koja se ovog ljeta sprema u Calcuttu, u Indiju, kako bi indijskim ucenicima pokazala kako se i oni mogu angazirati i pomoci siromasnima, postati jednog dana nositelji promjena u svojoj zemlji.

Buduci da je organizacija Discover Worlds striktno srednjoskolska i studentska, Anjali BHAtia, koja ju je osnovala, zna da ce je jednog dana, kad sama diplomira, morati napustiti. No, ostat ce, kaze, aktivna na globalnim pitanjima, narocito iskorjenjivanju siromastva: "Jos sam mlada, nemam specificnih planova, ali razmisljam dosta o mikro-kreditiranju i poslovnim solucijama u rjesavanju problema ruralnog siromastva."

Anjali Bhatia studira najnovije podrucje bihevioralne ekonomije – neuroekonomiju - disciplinu koja kombinira neurologiju, psihologiju i ekonomiju a odnosi se na istrazivanje aktivnosti mozga tijekom donosenja financijskih odluka i ponasanja. Za Anjali Bhatia, inovativni nacin za ostvarivanje njenog cilja – da svijet napravi boljim mjestom.

XS
SM
MD
LG