Linkovi

Kreolska kuhinja - 'okus New Orleansa'


New Orleans u saveznoj državi Louisianni odlikuje se posebnom živošću. Grad oporavlja od razarajućeg uragana prije više od dvije godine. Turisti se vraćaju da bi uživali u međunarodno priznatoj kuhinji ovoga grada.

Carla Coolman vodi nas na gurmanski obilazak New Orleansa.

New Orleans je poznat kao glavni grad kreolske kuhinje, stila kuhanja koji odražava mješavinu kultura kroz povijest ovoga grada. Richard, glavni kuhar u povijesnom restoranu Hermann-Grima House objašnjava što je to što čini kreolsku kuhinju jedinstvenom: "Kreolska su jela spoj različitih kulturnih utjecaja. Na primjer, imate osnovnu francusku kuhinju, a uz nju i kuhare koji su afričkog i afro-karipskog podrijetla. A kada su Španjolci preuzeli ove krajeve donijeli su sa sobom kubanske kuhare."

New Orleans je razvio svoju kulinarsku reputaciju u ranom 19.-om stoljeću, pa tako brojne kulinarske tradicije u New Orleansu datiraju iz tog doba. Jedna od tih tradicija bile su bučne zabave. One su se održavale nakon ponoćne mise, kako bi vjernici prekinuli svoj post.

"Pretpostavljam da se jelovnik tih zabava sastojao od, recimo, mesa i mesnih narezaka, ukuhanog voća, kolačića, oraha, možda i torti i pita. Sva ta jela mogu se držati na sobnoj temperaturi, a da bi izdržala do poslije ponoći, morala su ostati svježa bez hladnjaka" - objašnjava naš sugovornik.

Mješavina tradicije i kulturnih utjecaja stvorila je jela jedinstvena za New Orleans. Gumbo, koji se služi preko riže, vjerojatno je jedno od najpoznatijih. Glavni sastojci ove guste juhe slične gulašu su meso ili školjke, razni začini, te povrće poput stapki zelenog celera, paprike i luka, kao i smeđa zaprška koja juhi daje gustoću.

Drugo popularno njuorlinško jelo je Calas, kolačići od riže prženi u vrućem ulju i posipani šećerom u prahu. Ovo jelo dio je tradicionalnog kreolskog doručka i služi se uz slatki sirup i cafe au lait, posebno pripremljenu kavu s mlijekom. Još jedan primjer tipične njuorlinške hrane je omiljeni začin nazvan remoulade – to je zapravo aromatični umak na bazi kreolske gorušice. Koristi se na nekoliko načina, ali najčešće kao preliv preko škampi te kao dio hladnog predjela.

Glavni kuhar restorana Arnaud, kaže da je ova remulada lokalni favorit koji je svuda prisutan: "Svi klasični, kreolski restorani u gradu služe remuladu od gorušice – od skromnih obiteljskih restorana na uglu ulice do otmjenih kulinarskih hramova."

Najslavniji kreolski restorani u New Orleansu nalaze se u njegovom najstarijem dijelu, u francuskoj četvrti. To je kulturni centar ovoga grada gdje ljudi mogu uživati u dobrom jelu, ali i glazbi. Šef kuhinje Richard uvjeren je da je dobra i kvalitetna hrana vrlo važan dio identiteta ovoga grada. “To je dio našeg stila života, hrana nam igra veliku ulogu. A ovdje kuha i puno muškaraca,” kaže on. Mnogi vjeruju da kreolska kuhinja predstavlja istinski okus New Orleansa.

XS
SM
MD
LG