Linkovi

Šećernu bolest prate poremećaji u ishrani drugi psihološki problemi


Dijabetes ili šećerna bolest nastane kada stanice organizma ne mogu iz krvi preuzeti molekule šećera i iskoristiti ih za stvaranje energije. Posebno teško ova bolest pogađa osobe koje je razviju u djetinjstvu. Ustvari – brojna su istraživanja pokazala da je dijabetes jedna od najčešćih kroničnih bolesti kod djece. A sada - istraživanja pokazuju da kod nekih osoba koje razviju dijabetes u djetinjstvu postoji veza između ove bolesti i poremećaja prehrane.

Mnogi adolescenti koji rastu s dijabetesom frustrirani su ograničenjima prehrane koju im ova bolest nameće. Ann Goebel-Fabbri je jedan od voditelja programa za dijabetes na medicinskom fakultetu Harvard. Tumači nam zašto su bolesti prehrane tako stvarna bojazan kod ovih mladih ljudi: "Ja u svojoj ordinaciji liječim jako puno žena koje imaju šećernu bolest i poremećaje prehrane ili neke druge psihološke poremećaje, kao što su depresija."

Kaže nam kako je 30% njenih pacijentica priznalo kako su u jednoj fazi svoga života namjerno limitirale uzimanje inzulina kako bi pripomogle gubitku tjelesne težine: "Ove žene svjesno rade ono što znaju da im može štetiti, a sve ne bi li smanjile tjelesnu težinu za koju smatraju da je neprikladna. Nije ovo ponašanje ni malo drugačije od onog koje vidimo kod zdravih žena koje, da bi smanjile svoju težinu, posežu za štetnim dijetama ili pripravcima koji nisu zdravi. Razlika je jedino u tome što je rizik kod zdravih osoba daleko manji od onog kod dijabetičara."

A nakon desetljeća praćenja i prikupljanja rezultata, doktorica Goebel-Fabbri je bila u stanju pokazati da žene koje ne uzimaju inzulin redovito umiru ranije. Kaže nam da je ovo prava tragedija znajući kako efikasan je inzulin kada se redovito uzima. On kolegama liječnicima poručuje da obrate pažnju na bolesti prehrane i psihološke poremećaje kod šećernih bolesnica, posebno onih koje su bolest razvile rano.

Rad je objavljen u stručnom časopisu Diabetes Care.

XS
SM
MD
LG