Linkovi

Zima u Chicagu - prilika za 'umjetnost na otvorenom'


Zima predstavlja surovu životnu činjenicu Chicaga, američkog grada na Srednjem zapadu, ali to ne sprečava njegove građane da uživaju u svim kulturnim događajima koje ovaj grad nudi, kako u muzejskim, tako i u onima na otvorenom. U prilogu Grega Flakusa doznajemo o izložbi koja se sastoji od zamrznutih umjetničkih skulptura.

Chicago se odlikuje izvrsnom reputacijom na planu 'javne umjetnosti'. I, dok zimsko vrijeme u ovom gradu može biti turobno, građani Chicaga, usprkos niskim temperaturama, hrle u muzeje i parkove kako bi vidjeli djela poput onih britanskog umjetnika rođenog u Indiji, Anisha Kapoora.

A oko muzeja posjetitelji mogu vidjeti uvijek drugačiji, šaroliki svijet izrađen od leda. Tu je, na primjer, djelo kanadskog umjetnika Gordona Hallorana pod nazivom Slike ispod nule – ono je dio programa Muzeja skulptura na otvorenom Millennium Park, nazvanog Moderni led. Dorothy Coyle, direktorica turističke zajednice Chicaga, kaže: "Do sada smo imali odličan odaziv publike – i djece i odraslih; mnogi su fotografirali eksponate svojim mobitelima ili digitalnim fotoaparatima. To je postala izvanredna prilika za originalne fotografije."

“Čovjek bi pomislio da je skoro sve u umjetnosti već bilo napravljeno, svaka poza, svaka jabuka oslikana, a onda vidite ovo” - kaže jedan od oduševljenih posjetitelja. “Ja sam impresionistička slikarica, zanima me veliki raspon boja i oblika, a samo i zamisliti da netko može to uraditi s ledom je nevjerojatno,” dodaje jedna umjetnica. U slučaju da temperatura zraka poraste, ova se umjetnička djela održavaju u zamrznutom stanju pomoću sredstva za hlađenje koje je povezano s eksponatima crpkom ispod aluminijskog okvira oko skulptura.

No, ova vrsta umjetnosti, kaže Dorothy Coyle, nikada ne ostaje ista dugo vremena: "Svakim danom ova izložba izgleda drugačije. Ona odaje drugi dojam kad je pogledate iz bliza naspram pogleda iz daleka, drugačiji po danu nego po noći. Stoga je zaista zabavno doći je pogledati više puta."

Priznajmo, vrijeme u Chicagu nikada nije tako loše da ne može biti još gore. No, čak i kada pada snijeg, Čikažani odlaze uživati u gradskim parkovima i umjetničkim atrakcijama na otvorenom.

XS
SM
MD
LG