Linkovi

'Roots and Grooves' - novi album saksofonista i pjevača Macea Parkera


Saksofonist i pjevač Maceo Parker imao je samo 22 godine kada ga je legenda soul glazbe James Brown pozvala u svoj sastav. Parker je svirao na nekim od najpoznatijih Brownovih snimki, nakon čega se prije tridesetak godina posvetio solo karijeri. Kako izvješćuje Doug Levine, Parker se vratio svojim glazbenim korijenima s albumom posvećenim još jednoj ikoni rhythm i bluesa - Rayu Charlesu.

Davno prije nego što je postao dio sastava spektakularnog 'kuma soul glazbe' Jamesa Browna, Maceo Marker satima bi znao slušati ploče Ray Charlesa, za čiju glazbu on kaže da mu je promijenila život: "Moj je koncept bio – ako je nešto snimio Ray Charles, ja to moram shvatiti i osjetiti. Proučavajući njegovu glazbu uistinu sam ušao u njegov stil."

Maceo Parker je dijelio svoju strast za Ray Charlesovu glazbom sa svojim bratom Melvinom, bubnjarom koji je također radio s James Brownom. On kaže da se njihov zajednički interes proširio na sve vrste glazbe.

Novi dvostruki album Macea Parkera pod naslovom Roots and Grooves snimljen je uživo na europskoj turneji 2007., zajedno sa sastavom WDR Big Band. Jedan je disk posvećen Ray Charlesu, a drugi je prepoznatljiva Parkerova mješavina soul i funk skladbi.

Maceo Parker kaže da nakon četiri desetljeća nastupanja po cijelom svijetu, ništa se ne može usporediti s sviranjem uživo: "U tome je ljepota nastupanja i glazbe. Cilj je taknuti nekog, dati nekome osmjeh na lice, učiniti ih da se osjećaju bolje."

Maceo Parker nalazi se na američkoj turneji, nakon čega odlazi na turneju po Australiji, Novom Zelandu i Britaniji.

XS
SM
MD
LG