Linkovi

Feith: Srbi na sjeveru Kosova neće dobiti autonomiju


Izaslanik Europske unije za Kosovo Pieter Feith u nedjelju je u Prištini ustvrdio kako srpska manjina na sjeveru nedavno proglašenog neovisnog Kosova neće dobiti ni autonomiju ni kantone, javili su beogradski mediji.

Feith, koji je u četvrtak u Beču rukovodio osnivanjem Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo, kazao je da kosovski Srbi mogu imati privilegirane veze za srbijanskom vladom u Beogradu na području prosvjete, zdravstva i vjerskih objekata, kao što je predviđeno planom UN-ova posrednika Marttija Ahtisaarija o međunarodno nadgledanoj neovisnosti Kosova.

Govoreći za prištinski list Koha Ditore, Feith je najavio kako će dopustiti formiranje ministarstva vanjskih poslova Kosova. U Beogradu, ministar srbijanske vlade za Kosovo Slobodan Samardžic, izjavio je kako izjave Feitha i njegova EULEX misija na Kosovu nemaju nikakvu pravnu snagu već samo privatni karakter.

Reagirajući na odbijanje srpskih policajaca da služe vladi neovisnog Kosova, Feith je kazao da će policajci srpske nacionalnosti, ukoliko se ne vrate na dužnost u kosovsku policijsku službu biti zamijenjeni međunarodnim policajcima. Oko 260 Srba policajaca odbili su služiti u kosovskoj policiji i traže da služe pod zapovjednisstvom UNMIK policije.

XS
SM
MD
LG