Linkovi

Ben Bernanke: američka Središnja banka ponovno spremna pomoći u stimulaciji ekonomije


Unatoč brige zbog inflacije direktor američke Središnje banke Ben Bernanke kaže da je banka spremna za pokretanje mjera koje će osvježiti američko gospodarstvo. A da američko gospodarstvo ima problema dokazuje situacija u stambenom sektoru, kriza s bankovnim kreditima, gubljenje radnih mjesta, veliki inozemni deficit te iznimno slab dolar. Središnja banka je spremna još jednom smanjiti kreditne stope kako bi se ekonomija stimulirala, ali to uvećava probleme u borbi protiv inflacije. Financijski analitičari poput profesora sa sveučilišta American, Toma Hertza, smatraju da je to vječno pitanje – kako stimulirati ekonomiju, a spriječiti inflaciju:

"Nismo još vidjeli stagflaciju, koja je kombinacija recesije i inflacije, neka vrsta najgoreg iz obje pojave, kada cijene rastu, a ljudi ostaju bez radnih mjesta."

No, cijene rastu - i u posljednjih 12 mjeseci imaju najveći skok u posljednjih 17 godina. To se odnosi i na hranu čije su prodajne cijene porasle u prošlom mjesecu za 1.7 posto. Analitičari kažu da povećanim cijenama hrane doprinosi i sve veće korištenje poljoprivrednih kultura, poput kukuruza, za dobivanje goriva.

XS
SM
MD
LG