Linkovi

William Buckley, 1925 - 2008


Vodeći američki konzervativni kolumnist William Buckley, dugogodišnji voditelj televizijske kontakt-emisije, urednik časopisa, te pisac, umro je jučer u dobi od 82 godine.

William Buckley je privukao pažnju američke javnosti 1951, godinu dana nakon što je diplomirao na Sveučilištu Yale, kada je objavio svoju prvu knjigu, naslovljenu "Bog i čovjek na Yaleu". Buckley, koji će zakratko postati – riječima povjesničara Arthura Schlesingera – 'pošast američkog liberalizma', svoje je prve korake u tom smjeru napravio okomivši se na svoje profesore. Sveučilište Yale – kazao je – osnovali su ljudi čvrstih vjerskih uvjerenja i slobodno-tržišnog opredjeljenja, da bi danas ono podučavalo agnosticizam i socijalizam.

William Buckley je bio jedan od autora knjige "McCarthy i njegovi neprijatelji", u kojoj iskazuje simpatiju prema kontroverznom antikomunističkom križarskom ratu senatora Josepha McCarthyja. 1955, pokrenuo je časopis koji je postao praktički neodjeljiv od njegova imena, "National Review".

U intervjuu snimljenom 1985. godine, Buckley se osvrnuo na ulogu koju je taj časopis odigrao u političkom životu Amerike: "National Review je postao sredstvo za prenošenje vrlo važne revizionističke misli u maticu zemlje. Teško je sada zamisliti, ali, prije trideset godina, bilo je gotovo nemoguće biti konzervativac i pritom održati ikakav smisao intelektualnog ili kulturološkog ponosa. Konzervatizam se jednostavno smatrao mrtvom filozofijom koja je, dok je bila u procvatu, ostvarivala taj procvat na račun iznuđivanja i gušenja siromašnih ljudi. Ogromna revolucija koja je rehabilitirala konzervativizam nešto je u čemu je National Review odigrao značajnu ulogu".

1962, nakon više godina objavljivanja članaka u raznim listovima, Buckley je počeo pisati redovitu komentatorsku rubriku tri puta tjedno. Četiri godine kasnije, pokrenuo je i svoju tjednu emisiju na televiziji, "Firing Line", koja se emitirala do 1999, najduže od svih emisija takvog tipa na američkim malim ekranima. Sredinom sedamdesetih, počeo je pisati špijunske romane, u velikoj mjeri utemeljene na stvarnim povijesnim događajima. Napisao je i jednu dramu, kao i jednu knjigu za djecu.

Posljednjih godina više nije držao predavanja niti javne istupe, ali je i dalje pisao knjige i svoje redovite kolumne uključujući i onu u kojoj je kritizirao rat u Iraku. Kritizirao je i predsjednika Busha da se nije držao tradicionalnih konzervativnih načela. William Buckley je umro za svojim radnim stolom, kod kuće u Connecticutu.

XS
SM
MD
LG