Linkovi

Podzemna željeznica u Washingtonu svaki dan preveze više od 700 tisuća putnika


Svakog dana stotine tisuća putnika i turista putuju u Washington i izvan glavnog grada Sjedinjenih Država. Jedan od najpopularnijih transportnih sustava jest gradski metro u sklopu kojeg se nalazi više od 85 stanica.

Bljeskajuća svjetla na platformama najavljuju dolazak vlaka dok se nestrpljivi putnici pripremaju za ukrcaj. Zvučni signal oglašava otvaranje vrata.

Nakon ukrcaja snimljeni glas upozorava putnike da se odmaknu od vrata koja se zatvaraju. Od kada je prvi put otvorio vrata, 1976. godine, washingtonski metro prevezao je više od tri milijarde putnika. Sustav pokriva 170 kilometara glavnog grada Washingtona i okolnih naselja u saveznim državama Maryland i Virginija. Više od 700 tisuća ljudi dnevno koristi metro što ga čini drugim po broju putnika, odmah nakon New Yorka.

Zašto stanovnici Washingtona i brojni turisti koriste podzemnu željeznicu?

Ova žena kaže da koristi metro zato što živi blizu jedne od postaja te da je vrlo učinkovit način putovanja na posao i s posla. Druga žena kojoj smo postavili isto pitanje kaže da mrzi sjediti u prometnim zastojima te da je vožnja podzemnom željeznicom 'čuva od ljutnje i nervoze'.

Kad je otvoren sustav je imao svega pet postaja. Danas ih ima više od 85, na pet linija. Za razliku od drugih sustava podzemne željeznice, koje imaju fiksnu cijenu, putnici u washingtonskom metrou plaćaju različito, u ovisnosti od prijeđene udaljenosti i doba dana kad se voze.

Vlakovi putuju prosječnom brzinom od 50 kilometara na sat. Tom brzinom put od središta grada do zračne luke Reagan, u Vriginiji, traje svega nekoliko minuta. Bez obzira radi li se o svakodnevnim putnicima ili turistima, većina se slaže da je washingtonski metro odličan način transporta u području glavnog američkog grada i okolice.

XS
SM
MD
LG