Linkovi

Ujedinjeni narodi upozoravaju na izumiranje tisuća domorodačkih jezika


Ujedinjeni narodi su prošle godine usvojili povijesnu deklaraciju o pravima oko 370 milijuna pripadnika domorodačkih naroda u svijetu. Stalni forum svjetske organizacije za domorodačka pitanja sada upozorava da su tisuće domorodačkih jezika, koji se govore u raznim dijelovima svijeta, u opasnosti od izumiranja.

U svijetu postoji oko 6 tisuća domorodačkih jezika. Neke od njih govori samo šačica ljudi. Ustvari, prema podacima Ujedinjenih naroda, 96 posto jezika u svijetu govori samo 3 posto svjetskog stanovništva. Svjetska organizacija također kaže da će 90 posto svjetskih jezika – koji nisu nacionalni jezici – izumrijeti u ovom stoljeću ukoliko se ne poduzmu koraci za njihovo očuvanje.

Prošle godine je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila povijesnu deklaraciju o pravima domorodačkih naroda, te proglasila 2008. Međunarodnom godinom jezika. Lydia Nyati-Ramahobo iz Botswane i drugi stručnjaci u Stalnom forumu za domorodačka pitanja kažu da bi gubitak bio neprocjenjiv: "Jezik nosi kulturu naroda, ali i znanje koje su pripadnici tog naroda akumulirali tisućljećima."

Nakon nedavnog trodnevnog sastanka u New Yorku, ovaj panel Ujedinjenih naroda predložio je popis prava jezika. Taj popis uključuje, između ostalog, pravo na obrazovanje na materinjem jeziku, pravo na korištenje domorodačkih jezika u službenim postupcima, kao i dostup glavnim medijima na domorodačkim jezicima. Panel također smatra da je važno dobiti škole da podučavaju na domorodačkim jezicima, jer 50 posto jezika u svijetu gubi svoje govornike. Najveća su prepreka vlade koje domorodačke jezike ne tretiraju s jednim poštovanjem kao nacionalne. "Vi ste vaš jezik i vi ste zasebni. Ako netko ne poštuje vaš jezik, onda ne poštuje ni vas. Ako sam to ja, onda se ja ne osjećam dijelom nacije, niti nacionalne države, koja ne poštuje ni mene ni moj jezik. A to stvara sukobe" - kaže Lydia Nyati-Ramahobo.

Preporuke Panela za domorodačka pitanja nisu obvezujuće. Kako su Sjedinjene države, Australija, Kanada i Novi Zeland – sve zemlje u kojima žive domorodački narodi – glasale protiv UN-ove Deklaracije o domorodačkim pravima, moglo bi se dogoditi da mnogi jezici zauvijek izblijede i nestanu s lica zemlje.

XS
SM
MD
LG