Linkovi

Porast rezistentne tuberkuloze diljem svijeta, upozorava SZO


Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se svijetom šire dva tipa tuberkuloze koji su iznimno otporni na liječenje. Prema novom izvješću ove organizacije, od 9 milijuna novih slučajeva tuberkuloze, zabilježenih godišnje, pola milijuna je onih koji su rezistentni na više lijekova, što znači da zahtijevaju dulje i mnogo skuplje liječenje nego uobičajeno – dvije godine umjesto šest mjeseci. U slučaju tzv. 'extensively' rezistentne tuberkuloze – čiji broj također raste -, gotovo niti jedan lijek ne daje učinka.

Najviše stope zaraze nađene su u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući Azerbeijan, Moldaviju, Rusiju, Ukrajinu i Uzbekistan, gdje rezistentni oblici čine i do 25 posto slučajeva. I izvješća iz Kine pokazuju širenje rezistentnog oblika tuberkuloze u toj zemlji.

Pravi razmjeri problema i dalje ostaju nepoznati na području supsaharske Afrike, regiji s najvećim brojem slučajeva tuberkuloze i AIDS-a, odnosno zaraze HIV-om, zbog nedostatka opreme i kvalificiranog osoblja za dijagnosticiranje rezistentnih tipova tuberkuloze.

Za liječenje takvih tipova tuberkuloze potrebna su brže i bolje dijagnostičke metode, kao i novi lijekovi, kaže se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

Studija je obuhvatila 90 tisuća pacijenata u 81 zemlji, tijekom četiri godine, počevši 2002.

Stopa smrtnosti u ta dva oblika rezistentne tuberkuloze vrlo je visoka, posebice među ljudima koji su zaraženi virusom HIV, odnosno boluju od AIDS-a. Ukupno je od tuberkuloze 2006. godine u svijetu umrlo 1,7 milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG