Linkovi

Ralph Nader još jednom predsjednički kandidat


Tri dana uoči svog sedamdeset i četvrtog rođendana prošli tjedan Ralph Nader, zagovornik prava potrošača, najavio je da pokreće svoj treći pokušaj da postane predsjednik Sjedinjenih Država kao kandidat neovisne Stranke zelenih. Naderove prijašnje kampanje za ulazak u Bijelu kuću 2000. i 2004. godine potakle su javnu raspravu o njegovim motivima, ali i o integritetu američkog tradicionalnog dvostranačkog sustava.

Ralph Nader odrastao je u jednom gradiću u Connecticutu razgovarajući svakodenvno o politici za stolom u restoranu svog oca. "Za pet centi dobili biste šalicu kave i 10 minuta politike, kad biste došli u Naderov restoran. Bio je to osnovni izraz slobode govora. Bez obzira na politička stajališta, moj otac ih nikad nije mrko gledao jer je volio neslaganje. Znao nam je govoriti da sve što volimo u ovoj zemlji izvorno je počelo s neslaganjem".


Naderovi roditelji su bili useljenici iz Libanona. Kaže da je njihova ideja domoljublja bila da se pokuša poboljšati zemlja i životi drugih. "Mogli ste vidjeti iskru u njegovim očima kad bi netko u restoranu rekao 'Zašto uvijek kritizirate? Zašto ne odete tamo odakle ste došli?' A onda bi on odgovorio protupitanjem, 'Volite li vi ovu zemlju?'. Odgovarali bi 'Naravno da volimo'. Udarali bi šakom po pultu. A potom bi im otac rekao 'Zašto ne provedete više vremena poboljšavajući je?'".


Nader kaže da su ga roditelji naučili kako da sluša i razmišlja na kritički način. Takve obiteljske vrijednosti dovele su ga do toga da postane odvjetnik i, kako kaže, da se bori protiv nepravde. Godine 1965. Ralph Nader je napisao knjigu pod naslovom Nije sigurno pri bilo kojoj brzini. U njoj je tvrdio da je američka automobilska industrija svjesna da proizvode opasna vozila. Svoje kritike posebno je usmjerio na automobil General Motorsa Corvair. Tvrdio je da Corvair ima konstrukcijske propuste koju mogu voditi do saobraćajnih nesreća. General Motors ga je pokušao diskreditirati i istraživao je njegov privatni život.

Tužio je kompaniju i dobio. Njegova tužba potaknula je Kongres da usvoji zakonske mjere o sigurnosti u prometu. A novac koji je dobio na ime odštete od General Motorsa Nader je potrošio u borbi za sigurnije automobile, hranu, domove i radna mjesta. Tijekom godina Naderov rad je rezultirao zakonskim mjerama kojima je uporaba sigurnosnih pojaseva u automobilu postala obvezatna. Doveo je do uspostavljanja novih vladinih agencija za sigurnost pri radu, zaštitu okoliša i sigurnost potrošačkih proizvoda. A Naderova agresivna kampanja protiv tajnovitosti savezne vlade, otvorila je vladu širem i temeljitijem motrenju, nadopunjujući Zakon o slobodi informiranja iz 1974. godine.

Ralph Nader uspio je konzumerizam pretvoriti u pokret. Tijekom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina objavio je brojna izvješća i pomogao utemeljiti organizacije koje su se bavile nepravilnostima iznesenim u tim izvješćima. Godine 2000. upustio se u predsjedničku politiku kao kandidat Stranke zelenih, političke organizacije koja naginje ulijevo, koja je podjednako kritična prema republikancima i demokratima.

Za Nadera je glasovalo 3 posto birača. Njegova je kampanja razbjesnila mnoge demokrate koji su ga krivili za tijesan poraz Al Gorea. Ipak, Ralph Nader je 2004. godine najavio nesmetano da će se ponovno uključiti u predsjedničku utrku. "Važno je da imamo predsjedničku politiku koja obraća pažnju na osnovne potrebe američkog naroda jer predsjednička politika već dugo vremena ne funkcionira. Dvije stranke ne funkcioniraju. Treba ih probuditi. Trebaju nekoga tko će vršiti na njih pritisak u izbornoj areni. To je jedini jezik koji oni razumiju".

Obraćajući se skupini pristaša Demokratske stranke bivši predsjednik Jimmy Carter uputio je sljedeći savjet Ralphu Naderu. "Ralph, vratite se natrag pregledavanju stražnjih dijelova automobila i nemojte riskirati da koštate ove godine demokrate Bijele kuće kao prije četiri godine".

Mnogi demokrati tvrdili su da je Nader svojim odbijanjem da napusti predsjedničku utrku još jednom pokvario demokratske izglede za pobjedom. A kritiziraju i njegovu novopokrenutu kandidaturu kao potez koji bi mogao naštetiti demokratskim nastojanja da u studenome preuzmu Bijelu kuću od republikanaca. Objavljujući svoju kandidaturu na televizijskoj mreži NBC Ralph Nader je odbacio ovakav opis svoje uloge. "Pogledajte od Iraka preko Palestine do Izraela, od Enrona do Wall Streeta, od Katrine do zbrke administracije predsjednika Busha, pristanak demokrata da ga ne zaustave u tom ratu, njihovo nezaustavljenje njegovih smanjenja poreza, to što se nije usvojio pristojni zakon o energetici i kao građanin, kad to vidite, morate se zapitati 'trebamo li iznositi probleme o kojima dvije stranke ne govore? '".

Po tom pitanju Nader je beskopmpromisan. On smatra da odgovornost za neuspjeh Demokratske stranke na izborima 2000. i 2004. godine snose nominirani kandidati, prosudba američkih glasača i bogati korporativni donatori koji, kako kaže Nader, drže u smrtonosnom zagrljaju američki politički sustav. Kakvi god bili rezultati ove najnovije Naderove kampanje za ulazak u Bijelu kuću, jedna je stvar posve izvjesna o ovom samoproglašenom javnom građaninu: nastavit će davati do znanja Amerikancima koja su njegova stajališta.

XS
SM
MD
LG