Linkovi

Newyorška filharmonija održala koncert u Pjongjangu


Stanovnici Sjeverne Koreje aplauzom su popratili prvi nastup nekog filharmonijskog američkog orkestra u njihovoj zemlji u povijesti. Mnogi promatraju ovaj događaj kao razvođe u zatopljavanju veza između dviju zemalja.

Članovi Newyorške filharmonije podigli su sjevernokorejsku publiku na noge od samog početka, kad su odsvirali himnu ove komunističke zemlje. Potom su nastavili s onim što mnogi promatraju kao povijesni događaj: orkestar je odsvirao američku himnu Star Spangled Banner, a cijeli je događaj prenošen uživo putem radija i televizije po cijeloj Sjevernoj Koreji. Sjevernokorejska državna propaganda oduvijek prikazuje Sjedinjene Države kao neprijateljskog agresora.

Posjet ovog orkestra promatra se u velikoj mjeri kao oblik tzv. glazbene diplomacije, s očiglednim sličnostima na ping-pong diplomaciju kojom je administracija predsjednika Nixona učinila prve korake prema Kini tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon što su odsvirali Dvoržakovu Simfoniju iz Novog svijeta, dirgent Lorin Maazel je predstavio izvedbu Gershwinovog Amerikanca u Parizu šalom. "Jednog dana možda će neki skladatelj napisati djelo pod nazivom Amerikanci u Pjongjangu".

Južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se hvali ovaj koncert kao prigoda za poboljšavanje uzajamnog razumijevanja i povjerenja između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG