Linkovi

Braća Coen i europski glumci trijumfirali na Oscarima


Filmaši Joel i Ethan Coen bili su veliki pobjednici na ceremoniji dodjele Oscara. Njihova krvava kriminalistička priča Nema zemlje za starce osvojila je četiri zlatna kipa. Mike O’Sullivan uvodi nas u neke detalje ove filmske svečanosti.

Nema zemlje za starce, priča o prodaji droge koja je otišla krivim putem, proglašen je najboljim filmom. Braća Ethan i Joel Coen podijelili su Oscara za najbolju režiju za ovaj film, a zlatnog su kipića osvojili i za scenarij, napravljen prema romanu Cormaca McCarthya. Joel Coen je rekao da su njih dvojica pravili filmove još od svog djetinjstva u Minnesoti:

"Iskreno rečeno, ono što radimo danas ne razlikuje se toliko od onog što smo radili tada. Stvarno smo ushićeni ovom nagradom i vrlo smo zahvalni svima vama koji nam i dalje dozvoljavate da se igramo u našem kutku kutije s pijeskom."

Svog prvog Oscara za najbolji scenarij braća Coen su dobila 1996. godine za film Fargo. Javier Bardem proglašen je najboljim sporednim glumcem za ulogu psihopatskog ubojice u filmu Nema zemlje za starce. Iza pozornice hvalio je ostale glumce u svojoj kategoriji:

"Tko treba pobijediti? Ne znam. To je prava lutrija. Ja sam pobijedio, ali to sigurno ne znači da sam bolji od ostalih nominiranih glumaca."

Bardem je Španjolac, jedan od četvoro Europljana koji su trijumfirali u glavnim glumačkim kategorijama. Britanski glumac Daniel Day-Lewis bio je favorit za odigranu ulogu nemilosrdnog naftaša u priči o kalifornijskom naftnom boomu. On je zahvalio redatelju ovog filma, Paulu Thomasu Andersonu:

"Nadam se da će mi svi oni kojima dugujem i kojima se najdublje zahvaljujem oprostiti ako samo kažem ‘Hvala ti, Paul’."

Francuska glumica Marion Cotillard proglašena je najboljom glavnom glumicom za ulogu pjevačice Edith Piaf u filmu na francuskom jeziku La Vie en Rose.

"Hvala ti, živote. Hvala ti, ljubavi. Istina je da u ovom gradu ima anđela. Puno vam hvala," ushićeno je rekla ova francuska glumica.

Britanska glumica Tilda Swinton proglašena je najboljom glumicom za sporednu ulogu nemilosrdne odvjetnice u trileru Michael Clayton. Austrijski film Krivotvoritelji, priča o Europi u doba nacizma, osvojio je Oscara za najbolji strani film. A scenaristica Diablo Cody, bivša striptizeta, požnjela je Oscara za najbolji originalni scenarij za film Juno, hit komediju o trudnoj tinejdžerki. Ovogodišnja dodjela Oscara bila je noć proslave, održavši se nedugo nakon tromjesečnog štrajka filmskih scenarista i pisaca.

XS
SM
MD
LG