Linkovi

Uzroci novih ovisnosti vrebaju u domu, a ne na ulici


Konzumiranje droga kod tinejdžera u Americi je u opadanju, ali mladi se i dalje drogiraju. Danas, međutim, to nisu više toliko zabranjene droge koliko lijekovi koji se izdaju na liječnički recept. S izuzetkom marihuane, ti se lijekovi zlorabe više od kokaina, heroina i methamfetamina zajedno. Za postizanje opojnog učinka, tinejdžeri koriste lijekove protiv bolova, te pripravke protiv prehlade i kašlja.

Iz priloga Faize Elmasry, više o novoj kampanji prosvjećivanja roditelja da prijetnja ovisnosti o drogama danas vjerojatnije vreba tinejdžere u njihovom vlastitom domu, a ne više izvan njega.

Reklamom u kojoj se preprodavač droga žali na slabi posao jer su djeca počela uzimati tablete iz ormarića za lijekove njihovih roditelja - Ured Bijele kuće za borbu protiv droga pokrenuo je nacionalnu kampanju za suzbijanje zlouporabe lijekova na recepte u mladih. Reklama je na televiziji prvi put prikazana prošle nedjelje, za vrijeme prijenosa američkog nogometnog prvenstva Super Bowl.

"Mislimo da je to bio najbolji termin za lansiranje ove nove kampanje jer smo tako u trenu privukli pažnju gledatelja širom zemlje na ovaj ozbiljan problem" - kaže zamjenik direktora Ureda Bijele kuće za borbu protiv droga, Scott Burns. Dodaje da nedavna istraživanja pokazuju da su tinejdžeri kupnju droge na ulici zamijenili regularnim lijekovima, poput onih protiv bolova, kašlja ili prehlade, i dodaje da ih 70 posto te lijekove uzima iz ormarića za lijekove u vlastitom domu. Svakoga dana, kaže on, 2500 tinejdžera po prvi puta probaju neki lijek protiv bolova.

Razlog se krije, barem djelomično, kaže Hallie Deaktor iz organizacije Partnership for a Drug Free America, u dostupnosti tih lijekova. Primjerice, ako je jedan od roditelja imao neku operaciju ili mu je izvađen zub, ostat će mu tablete protiv bolova koje su tada vrlo lako dostupne. Gospođa Deaktor dodaje da među tinejdžerima i njihovim roditeljima vlada zabluda da je konzumiranje lijekova na ovaj način sigurnije nego uporaba droga s ulice, poput kokaina ili heroina: "To je apsolutno netočno. Ukoliko se ovi lijekovi upotrijebe po uputama liječnika, naravno da će mnogima pomoći. No, ako se koriste suprotno naputcima, osobito u kombinaciji s drugim lijekovima, mogu biti isto toliko smrtonosni kao kokain i heroin."

Scott Burns kaže da je ova kampanja usmjerena ne na djecu, već na roditelje, jer ova vrsta droge dolazi iz njihovih domova. Stoga, kaže, ukoliko oni poduzmu određene korake, taj će problem nestati. I Hallie Deaktor se slaže da je angažman roditelja ključan za njegovo rješenje: "Želimo da se roditelji educiraju o ovom problemu. Jedan od načina je da posjete naš web sajt www.drugfree.org koji obiluje informacijama. Želimo da roditelji komuniciraju sa svojom djecom i kažu im da uzimanje lijekova može biti isto tako opasno kao i zlouporaba nezakonitih droga kupljenih od preprodavača. A mnogo djece dobro zna kako im oni mogu naškoditi."

Osim što se od roditelja očekuje da se informiraju i razgovaraju s djecom, Scott Burns dodaje da je treći najvažniji korak da djeci ne dopuste pristup lijekovima. Roditeljima poručuje da lijekove koje ne koriste i one kojima je istekla vrijednost bace u smeće, a one koje uzimaju čuvaju na posebnom mjestu. Scott dodaje da će ova kampanja, koja uključuje i postere, letke i novine, trajati do travnja. On se nada da će tim putem pomoći prenijeti poruku roditeljima da mogu izravno utjecati na zlouporabu prepisanih lijekova, i poručuje im da samo moraju krenuti u akciju, i to odmah.

XS
SM
MD
LG