Linkovi

Rusija optužuje SAD da pokušava poniziti Srbiju


Rusija optužuje Sjedinjene Države da pokušavaju poniziti Srbiju time što podržavaju neovisnost Kosova. U priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je američka podrška Kosovu čin "flagrantnog cinizma". Pomoćnik američke državne tajnice, Nicholas Burns, jučer je optužio Rusiju da potiče napetosti na Balkanu. Najnovije ruske kritike uslijedile su nakon posjete Beogradu zamjenika ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

U međuvremenu, Srbija traži da SAD poništi odluku o priznanju neovisnosti Kosova, a američki veleposlanik u Beogradu zahtjeva da Vlada Srbije spriječi nasilje protiv diplomatskih misija. Javlja Nebojša Đurić.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica obratio se Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtjevom da ponište odluku o priznavanju neovisnosti Kosova i tako vrate suverenitet i teritorijalni integritet Srbiji. U priopćenju koje je pročitao u nedjelju na beogradskim radio i televizijskim postajama, Koštunica je kazao kako Administracija u Washingtonu treba poništiti odluku o priznavanju “lažne države” na teritoriju Srbije i omogućiti da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda potvrdi važenje Rezolucije 1244 iz 1999. godine koja garantira suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Koštunica je rekao kako bi to bio pravi način da se ponovo uspostavi važenje temeljnih načela međunarodnog prava i Povelje UN-a na Balkanu. "U suprotnom, nastavljanjem politike sile, samo cžće biti produbljena kriza koja potkopava temelje cjelokupnog svjetskog poretka i prijeti ugroziti mir i stabilnost, ne samo na Balkanu", ustvrdio je Koštunica.

Cameron Munter, američki veleposlanik u Beogradu, zahtijeva od Vlade Srbije da spriječi svaki pokušaj nasilja uperen protiv diplomatskih misija, javili su beogradski mediji. U interviewu agenciji AP, Munter je rekao kako je uznemiren i vrlo gnjevan zbog nasilnih nereda u četvrtak kada su srbijanski prosvjednici protiv kosovske neovisnosti demolirali i zapalili zgradu američkog veleposlanstva u Beogradu. “Bilo bi bolje da se to ne ponovi,” kazao je Munter.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, pretezno nastanjenim kosovskim Srbima, u nedjelju u rano poslijepodne, studenti i ostali Mitrovčani održali su rok koncert i prosvjed protiv kosovske neovisnosti sedmi dan uzastopce. Na prosvjedu nisu zabilježeni incidenti, javila je novinska gencija Tanjug.

XS
SM
MD
LG