Linkovi

Dio osoblja američkog veleposlanstva napustio Beograd


Dio osoblja američkog veleposlanstva napustio je Beograd poslije vandalskog napada srbijanskih prosvjednika na zgradu veleposlanstva, zbog potpore i priznanja neovisnosti Kosova od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Dio osoblja Američkog veleposlanstva sa članovima svojih obitelji napustili su Beograd u subotu jer administracija u Washingtonu nije bila dovoljno uvjerena u njihovu sigurnost u Srbiji, poslije napada i paljevine zgrade od strane više stotina prosvjednika protiv deklaracije o neovisnosti Kosova.

Iz Prištine je javljeno kako je misija Europske unije privremeno povukla svoje osoblje iz sjevernog Kosova i sjevernog dijela Kosovske Mitrovice zbog sigurnosnih razloga.

Pieter Feith, predstavnik EU na Kosovu, kazao je kako se nada da će uvjeti uskoro dopustiti nastavak aktivnosti EU misije na sjeveru Kosova, gdje su proteklih dana zabilježeni nasilni prosvjedi, javio je beogradski radio B92.

U Beogradu, diplomati SAD-a i njihove obitelji otputovali su u oko 40 automobila prema susjednoj Hrvatskoj. Dužnosnici veleposlanstva su kazali kako planiraju da bi diplomati i njihove obitelji ostali u inozemstvu oko desetak dana.

Veleposlanik Cameron Munter i njegovi najbliži suradnici ostali su u Beogradu.

U neredima u četvrtak u Beogradu jedna osoba je poginula i više od 150 prosvjednika i policajaca bilo je ranjeno u prosvjedima protiv deklaracije albanskih vodja o neovisnosti Kosova koju su priznali SAD, Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i neke druge zemlje Europske unije.

U subotu je objavljen identitet jedinoga poginulog u neredima čije pougljenjeno tijelo je pronadjeno na spaljenom prvom katu američkog veleposlanstva. To je Zoran Vujović, star 20 godina, iz Novog Sada koji je došao u Beograd na prosvjed. Obitelj Vujović se doselila u Novi Sad s Kosova 1999. godine.

XS
SM
MD
LG