Linkovi

Web stranica tjedna: Fotografije Smithsoniana


Odlazimo do web stranice koja prikazuje izvanrednu galeriju fotografija jednog od najznačajnijih svjetskih muzejskih kompleksa, fokusirajući se pritom na ulogu koju fotografije igraju u našim životima.

"Inicijativa Fotografije Smithsoniana ima za cilj stavljanje javnosti na uvid i korištenje zbirki fotografija iz 19 muzeja Smithsonian, kao i njegovih 9 znanstveno-istraživačkih centara," kaže Effie Kapsalis, digitalni producent ove postave na adresi www.photography.si.edu.

Ta je web stranica ustvari razvodnik prema online izložbama Muzeja Smithsonian. Glavna značajka stranice je inovativan način promatranja fotografija, nazvan 'Enter the Frame', gdje su fotografije grupirane prema ključnim riječima, koje su odabrali i kustosi muzeja i online posjetitelji.

"Recimo da je netko odabrao izbor fotografija nazvan 'dining', 'blagovanje'. Među njima bi bile, na primjer, one koje prikazuju neke zapadne istraživače za stolom u Kini, gdje im se servira čaj, jednako kao i one koje bi prikazivale obrok u Iranu, u kasnim godinama devetnaestog stoljeća. Dakle, odmah bi se vidjelo kako se pojam 'blagovanje' doživljava u različitim kulturama," kaže Kapsalis.

Inicijativa fotografije Smithsoniana uključuje tek majušni djelić zbirki u muzejima te ustanove, za sada oko 2500 slika. No, Effie Kapsalis kaže da su daljnje fotografije na putu ka webu. A, za nekoliko tjedana postojat će i novi način sagledavanja tih slika: funkcija nazvana Click!

"Govorimo o tome kako je fotografija promijenila naše razmišljanje o svijetu. Pozivamo različite ljude da predstave kako oni sami koriste fotografiju ili kako je fotografija utjecala na njih. Potom ćemo tu diskusiju koristiti kako bismo naveli javnost da svojim vlastitim fotografijama pridonese projektu," kaže Kapsalis.

To dolazi na ovu web stranicu uskoro, a u međuvremenu već postoji dovoljno toga što je vrijedno pogledati na web stranici Inicijativa fotografije Smithsoniana, na adresi www.photography.si.edu.

XS
SM
MD
LG