Linkovi

'Some Other Time' - album jazz pjevačice i pijanistice Diane Schuur


Dobitnica Grammyja vokalistica i pijanistica Diane Schuur na svom se najnovijem albumu “Some Other Time” vraća svojim jazz-korijenima.

Da nije odrastala slusajuci ploče velikana jazza, Diane Schuur je vrlo lako mogla postati i pop-pjevačica. Beatlesi, Motown Sound... to je ono sto je bilo popularno kad je ona bila tinejdzerka i bilo bi prirodno da je i Diane Schuur zeljela postati druga Janis Joplin, druga Diana Ross.

Ali nesto u glazbi koju je slusala generacija njenih roditelja privuklo ju je jazzu. Tekstovi pjesama, aranzmani, nacin izvodjenja jazz-standarda bilo je, sasvim sigurno, ono sto ju je navelo da promijeni odluku i postane jazz-pjevacica i pijanistica.

Diana se rodila slijepa, no to za nju nikad nije bila prepreka. Prvi put je profesionalno nastupila kad joj je bilo tek devet godina. Ubrzo nakon mature, snimila je svoju prvu singlicu, country-pjesmu pod naslovom “Dear Mommy and Daddy.”

Nije proslo puno vremena prije nego sto se, kao vokalistica i pijanistica, okrenula jazzu. Audicija s trubacem Docom Severinsonom rezultirala je njenim prvim nastupom na festivalu jazza u Montereyu. U publici se zatekao i legendarni saksofonist Stan Getz koji je bio tako impresioniran mladom vokalisticom da ju je pozvao da nastupi s njim na koncertu u Bijeloj kuci. Koncert je prenijela nacionalna televizija i karijera Diane Schuur je krenula punom parom....

Diane Schuur je najbolja kad izvodi klasicni jazz. Na albumu “Some Other Time” ona i ozivljavala desetak pjesama iz Velike americke pjesmarice, ukljucujuci “Blue Skies,” Irvinga Berlina. Medju ostalima pjesme su Georgea i Ire Gershwina, Oscara Hammersteina i Richarda Rodgersa, Sammyja Cahna i Vernona Dukea, kao i verzija skladbe “September In the Rain,” koju je Diana prvi put snimila jos 1964., kad je njoj bilo samo deset godina, u rodnom gradu Tacomi, savezna drzava Washington.

Iduci mjesec, Diane Schuur ce odrzati koncerte u Austriji, Njemackoj, Svicarskoj, Nizozemskoj i u Moskvi, promovirat ce album “Some Other Time.”

XS
SM
MD
LG