Linkovi

HTZ očekuje daljnje povećanje broja turista iz SAD-a i Kanade


Američka udruga tour-operatera uvrstila je Hrvatsku među najpoželjnije destinacije za 2008. godinu. Magazin National Geographic proglasio je Hrvatsku najboljim odredištem za turiste željne avanture, a i brojni drugi mediji pohvalno su se izrazili o hrvatskoj turističkoj ponudi. Ovo je samo dio razloga koji navode Hrvatsku turističku zajednicu na optimizam po pitanju dolazaka turista iz Sjeverne Amerike u Hrvatsku u ovoj godini.

Hrvatska će i ove godine najvjerojatnije ostati vrlo popularna destinacija za turiste iz Sjedinjenih Država i Kanade neovisno o mogućoj recesiji američkog gospodarstva, vjeruje Nena Komarica direktorica Hrvatske turističke zajednice za Sjedinjene Države.

"Hrvatsku je u 2007. godini posjetilo oko 215 tisuća gostiju sa sjevernoameričkog tržišta. Iz Sjedinjenih Država su stigle gotovo 183 tisuće gostiju, a iz Kanade više od 35 tisuća. Što se tiče broja noćenja, on se povećao na više 563 tisuće što, u odnosu na prošlu godinu, predstavlja povećanje od 19 posto. Trenutno se nadamo da će se broj noćenja sa sjevernoameričkog tržišta u ovoj godini povećati za 12 do 17 posto. Sjevernoameričko tržište i dalje bilježi nevjerojatnu popularnost Hrvatske u medijima."

Nenu Komaricu pitali smo dobiva li Ured Hrvatske turističke zajednice u Sjedinjenim Državama neke primjedbe i kakve bi promjene američki turisti htjeli vidjeti po pitanju hrvatskog turizma?

"Moramo se malo pohvaliti. Na svu sreću nemamo puno primjedbi od turista koji dolaze u Hrvatsku, ali ponekad se žale da ih neke Internet stranice obavještavaju da postoji dobar privatni smještaj u Dubrovniku ili okolici pa iznose jednu cijenu, a kad gosti dođu onda im kažu nešto drugo. Imali smo svega nekoliko takvih primjedbi prošle godine, ali nadamo se da će se to popraviti. Malo nam prigovaraju da su i cijene postale više iako je dobro da još nemamo euro jer Amerikanci vide da u Hrvatskoj za dolar mogu bolje proći nego u ostalim europskim destinacijama. Na taj način smo još uvijek isplativiji gostima iz Sjedinjenih Država."

Putnicima iz Sjeverne Amerike u Hrvatsku i ove godine bit će na raspolaganju direktna zračna linija između Toronta i Zagreba.

"Imamo najavu iz Kanade iz Toronta. 2007. godine bio je uveden takozvani direktan let iz Toronta za Zagreb. A ove godine Skyservice iz Toronta sa Skyline-om ponovno želi organizirati isti let s tim da se pregovara da uključe i Split i Dubrovnik što bi bilo jako dobro, a let se uvodi od 28. svibnja do 5. listopada."

Nena Komarica iz Hrvatske turističke zajednice smatra i da bi osim klasične turističke ponude prema sjevernoameričkom tržištu trebalo pojačati i promidžbu kulturnih i zabavnih sadržaja kako bi se privuklo još više gostiju iz Sjedinjenih Država i Kanade.

XS
SM
MD
LG