Linkovi

Senat zabranio istražnu metodu simuliranog potapljanja kojoj su u prošlosti bili podvrgnuti neki osumnjičenici za terorizam


Američki je Senat usvojio zakon koji Središnjoj obavještajnoj agenciji, CIA-i, zabranjuje praksu takozvanog waterboardinga, istražne metode koja se sastoji u simuliranom potapljanju, a u prošlosti se koristila u ispitivanju nekih osumnjičenika za terorizam. Zakon zahtijeva da CIA od sada poštuje vojne propise o ispitivanju, koji ne dopuštaju waterboarding.

Većina senatora smatra da je ova tehnika protivna američkim zakonima koji zabranjuju mučenje, a osim toga je i neefikasna. Dužnosnici CIA-e priznali su nedavno da je u prošlosti ova metoda bila korištena, no ne u posljednjih pet godina.

******

Američki zakonodavci prošlog su tjedna postavljali pitanja ministru pravosuđa Michaelu Mukaseyu oko kontroverzne tehnike ispitivanja osumnjičenika za terorizam poznate kao waterboarding, a kojom se simulira utapanje zatvorenika. Ovo pitanje dominiralo je i nekim drugim skupovima u Washingtonu o čemu javlja Dan Robinson.

Predstavnici američke vlade kazali su u Kongresu da je predsjednik Bush izdao poseban nalog da se članovima Kongresa osiguraju dodatne informacije oko waterboardinga zbog načina na koji se o tome izvještava u medijima. Direktor CIA-e Michael Hayden izjavio je tako na raspravi u Kongresu da je waterboarding primijenjen prilikom ispitivanja trojice osumnjičenih terorista al-Qaide nedugo nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, ali ne u proteklih pet godina.

No u posljednjem izlasku pred kongresnike na Capitol Hillu Hayden se suočio s dodatnim teškim pitanjima oko toga zašto je CIA pribjegla navedenoj tehnici ispitivanja i zašto zadržava pravo ponovnog korištenja te tehnike. Hayden je odgovorio da se waterboarding može koristiti u slučaju kad neki nezakoniti borac raspolaže informacijama koje mogu pomoći američkim vlastima da zaustave katastrofalni gubitak života Amerikanaca ili njihovih saveznika.

Demokratski kongresnik iz New Jerseya, Rush Holt, pitao je direktora FBI-a, Roberta Muellera, i general potpukovnika Johna Maplesa, direktora Obavještajne agencije Ministarstva obrane, zašto njihove agencije ne koriste iste tehnike.

"Iz perspektive FBI-a naš protokol je da ne koristimo prisilne tehnike. Mi se pridržavamo tog protokola jer je dovoljan i odgovarajući za našu misiju u Sjedinjenim Državama" – rekao je direktor FBI-a Muller, a šef vojne obavještajne agencije Maples je dodao: "Vjerujemo da vojni pravilnik određuje dovoljno sredstava na raspolaganju za ispitivanje zatvorenika – i bez waterboardinga i sličnih tehnika."

Nakon opetovanih pitanja republikanskog kongresnika Johna McHugha da razjasni trenutan stav njegove agencije prema waterboardingu direktor CIA-e Michael Hayden je rekao: "To nije tehnika koju sam tražio. Ona nije uključena u naš trenutni program i prema mom mišljenju, i mišljenju naših odvjetnika te Ministarstva pravosuđa, nije sigurno da bi waterborading sada bio smatran zakonitom metodom prema našem trenutnom pravilniku."

Bijela kuća nastavlja braniti pravna mišljenja Ministarstva pravosuđa u kojima se brani uporaba waterboardinga – tehnika ispitivanja koja simulira utapanje – kao potrebno za zaštitu Amerikanaca od daljnjih terorističkih napada. Amnesty International objavio je priopćenje u kojem je kritizirao ministra pravosuđa Michaela Mukaseya zbog njegovog odbijanja istrage o pitanju waterboardinga.

U istom priopćenju Amnesty International tvrdi da odbijanjem karakteriziranja waterboardinga kao mučenja Bushova administracija primjenjuje dvostruke standarde. Zakonodavci, u međuvremenu, nastavljaju istraživati još jedan aspekt kontroverze oko ispitivanja zatvornika – uništenje videosnimka ispitivanja osumnjičenika za terorizam, a to pitanje predmet je i istrage Ministarstva pravosuđa.

XS
SM
MD
LG