Linkovi

Nevirapin sve korisniji u borbi protiv AIDS-a


Tijekom posljednjih desetak godina, liječnici su uspješni u sprečavanju prijenosa virusa HIV s majke na čedo. Lijek nevirapin je odigrao veliku ulogu u tom nastojanju.

Od 1996. godine, trudnice koje su testirale kao pozitivne na prisutnost virusa AIDSa, dobivaju anti-virusni lijek nevirapin putem infuzije za vrijeme poroda, a njihovo čedo dobiva dozu istog lijeka odmah nakon poroda. Ovaj tretman je gotovo potpuno eliminirao rizik od prijenosa virusa s majke na dijete tijekom poroda. Na žalost, mnogi mališani ipak ga dobiju u tjednima nakon poroda putem mlijeka svojih majki.

Dr. Brooks Jackson, sa Sveučilišta Johns Hopkins, kaže kako se pretpostavlja da u Africi, otprilike 150 tisuća novorođenčadi godišnje bude zaraženo HIVom putem mlijeka svojih majki. Loše socijalne prilike u ovim regijama situaciju samo otežavaju. Dr. Jackson je zajedno sa kolegama u Ugandi, Indiji i Etiopiji uspio uključiti nekoliko tisuća žena u kliničku studiju koja je trajala 6 godina. Djeca polovice ispitanica dobila su navirapin samo jednom i to odmah nakon poroda. Druga polovica djece je osim te doze nastavila primati lijek u niskim dozama još dodatnih 6 tjedana.

"Kod novorođenčadi koja je primila lijek dodatnih 6 tjedana, frekvencija prijenosa virusa bila je skoro upola manja. A učinak je bio vidljiv i nakon 6 mjeseci jer je kod te djece frekvencija zaraze bile samo trećinu u usporedbi s djecom koja su navirapin dobila u samo jednoj dozi odmah nakon poroda," kaže dr. Jackson.

Značaj ovog otkrića je ogroman jer pokazuje da se ovim jeftinim i poprilično dostupnim lijekom puno više djece može zaštititi od AIDSa.

Ova studija je prva koja pokazuje da je lijek uspješan u sprečavanju zaraze preko sluznica – upravo je to način prijenosa kod seksualnog kontakta zaražene osobe. Time se bude nove mogućnosti sprečavanja ove bolesti u odrasloj populaciji.

XS
SM
MD
LG