Linkovi

Objavljene optužnice protiv osumnjičenih za povezanost s terorističkim napadima od 11. rujna


Oružane snage Sjedinjenih Država podignule su optužnice protiv šestorice osumnjičenika koji su – kako se smatra – povezani s terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine. Optužnice se odnose na kaznena djela ubojstva i ratnih zločina.

Vojni tužitelj je izjavio da vlada Sjedinjenih Država želi da se svaki od optuženih osudi na smrtnu kaznu.

Vojni sudac će sada razmotriti dokaze koji su prikupljeni u vezi s djelatnošću šestorice optuženih – koji su zatočeni u Guantanamu – te će nakon toga odlučiti treba li pokrenuti sudski postupak ili ne.

Među optuženima je i Khalid Sheikh Mohammed, za kojeg se sumnja da je bio glavni planer napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Američke oružane snage žele da se šestorici sudi zajedno, i to u samoj bazi Guantanamo, u okviru vojnog sudskog sustava.

Druge točke optužnice odnose se na kaznena djela sudjelovanja u zavjeri, ubojstva kao kršenja ratnih pravila, terorizma te materijalne pomoći teroristima.

General Thomas Hartman izjavio je da bi pred vojnim tribunalom ovi optuženici imali ista prava kao i optuženi pripadnici američkih oružanih snaga.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International povodom objavljivanja optužnice je priopćila da su njezini navodi preozbiljni da bi se dokazivali u – kako se navodi – 'pravnom sustavu vojnih tribunala koji nije još testiran'.

Amnesty International smatra da optuženima za terorističke napade od 11. rujna treba suditi pred američkim civilnim, saveznim sudom, a da optuženi trebaju imati sva prava koja su potrebna da bi se zajamčilo pravedno suđenje.

XS
SM
MD
LG