Linkovi

New York Times o uhićenjima osumnjičenih za špijunažu u korist Kine


Dnevnik New York Times piše o dva uhićenja od strane Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, zbog sumnje da je riječ o špijunaži u korist Kine. U jednom predgrađu Washingtona uhićen je izvjesni Gregg Bergersen, stručnjak za naoružanje koji je radio u agenciji Ministarstva obrane za vojnu suradnju koja koordinira prodaju američkog naoružanja u inozemstvu. Sumnja se da je Bergersen kineskim agentima u Americi dostavio povjerljive dokumente o prodaji američkog naoružanja Tajvanu.

U isto vrijeme, u Kaliforniji je uhićen inženjer kineskog podrijetla koji je svojedobno radio za tvrtku Boeing, proizvođača aviona i drugih letjelica. Dongfan Chung sumnjiči se za ekonomsku špijunažu, odnosno za krađu povjerljivih dokumenata u vezi s američkim projektom svemirskog raketoplana – također u korist Kine. Newyorški list piše da naoko dva uhićenja nisu povezana, no činjenica da su vijesti o njima objavljene u isto vrijeme upućuje na mogućnost i da jesu.

Naime, i analitičar Pentagona i bivši inženjer Boeinga dostavljali su podatke dvojici jučer uhićenih kineskih agenata, naturaliziranih američkih državljana – kojima, ako sud ustanovi da su krivi za niz djela špijunaže, prijeti kazna doživotnog zatvora. Analitičaru Pentagona – ako se dokaže da je predao agentima povjerljive dokumente - prijeti kazna zatvora od deset godina, a inžinjeru Boeinga – ako se dokažu sve tvrdnje – i do stotinu godina, piše New York Times.

******

Pred današnje stranačke izbore u Virginiji, Marylandu i gradu Washingtonu, list Wall Street Journal piše da izborni stožer demokratske senatorice Hillary Clinton kao najjači argument u odnosu na suparnika Baracka Obamu iznosi činjenicu da 'Republikanska stranka već 16 godina napada gospođu Clinton a da je ona sve to izdržala te da je i dalje vrlo uspješna političarka' - dok Obama u svojoj karijeri još uopće nije imao posla s žestokim blaćenjem od strane političkog protivnika.

Implicira se da na jesen nešto neiskusniji Barack Obama u srazu s republikanskim predsjedničkim kandidatom nema nikakve šanse – piše Wall Street Journal. Ovakve tvrdnje iz izbornog stožera Hillary Clinton dolaze kada ankete pokazuju da će ona vrlo vjerojatno izgubiti na stranačkim izborima u glavnom gradu Sjedinjenih Država, Washingtonu, u susjednoj saveznoj državi Maryland, a možda i u Virginiji.

Inače, ankete pokazuju da bi Barack Obama – da se nacionalni izbori održavaju danas – uvjerljivo porazio Johna McCaina, vjerojatnog predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Hillary Clinton i McCain su u jednom takvom hipotetičkom natjecanju – prema anketi Associated Pressa – poravnati, piše Wall Street Journal.

XS
SM
MD
LG