Linkovi

Farma Star Lawson - utočište ostarjelih i bolesnih konja


Otkada su joj bile četiri godine, Star Lawson sanjala je da ima konja. Njen se san napokon ostvario, četiri desetljeća kasnije, kada je usvojila bolesnog konja. Bio je to samo prvi od preko dvadeset konja koje je ona, zajedno sa svojim suprugom Billom Lawsonom, spasila, pružajući im utočište na svojoj farmi u Marylandu. Neki od tih konja su bili neuhranjeni, a neki napušteni. Nekoliko ih je čekalo na klanje. Kako nam kaže Faiza Elmasry, obitelj Lawson nije sama – u tom poslu pomažu im mnogobrojna djeca.

Allie McCollum ima jedanaest godina. Ona posjećuje farmu Lawsonovih, pod nazivom Uzvišeni snovi za konje i djecu, dva puta tjedno. Tamo se brine za konja kojeg sponzorira, dvadesetogodišnjeg čistokrvnog konja boje kestena, Montanu. "Svaki put kad vidim Montanu, jako sam sretna. Kad ga pozovem, odmah dođe k meni. A kad sam u školi, jako mi nedostaje. On mi je kao beba" - kaže Allie McCollum.

U posljednje dvije godine Allie je naučila jahati na Montani. A upoznala je i druge vršnjake koji vole konje. Što je najvažnije, kaže ona, naučila je kako timariti svog konja, pripremiti mu hranu i nahraniti ga. Isto to radi i šestogodišnja Hayden Klemanski. Ona se brine o konju imena Opal koji, kaže, stvarno voli promatrati ljude i družiti se s njima, za njih je voljna napraviti puno toga.

Haydenina majka, Helene Klemanski, kaže da je kroz tjedne posjete ovom imanju Hayden naučila mnogo više od samog jahanja: "Naučivši kako obavljati određene zadatke samostalno, dobila je puno samopouzdanja. Sama dođe po konja i sama sve oko njega obavi. Jedino pri čemu joj ja moram pomoći je osedlavanje konja, ali samo zato što još nije dovoljno visoka."

Takav angažman roditelja održava ovu farmu i čini je mjestom za obiteljske aktivnosti, kaže vlasnica Star Lawson, i dodaje kako je zahvalna na financijskoj podršci tih obitelji. “Roditelji ne dođu samo dovesti djecu, već i provesti vrijeme s njima,” kaže ona, i naglašava da svako dijete izdvaja simboličnu mjesečnu svotu novca za svog konja kojem tada posvećuje svoje vrijeme: "Svakom konju obično dodijelimo troje djece. Na taj način ovim životinjama osiguravamo hranu, sedlo i ostalu potrebnu opremu. Osim toga, to pokriva i njegu zubi, cjepiva te pokrivače za konje."

Kroz ovaj odnos, kaže Lawson, djeca shvaćaju da zapravo jednom konju spašavaju život. I time se ponose. “Mislim da ih to već u vrlo ranoj dobi poučuje određenom životnom cilju. Zadan im je cilj kojeg treba ostvariti,” poručuje gospođa Lawson. Ona kaže da je sretna što je njena farma postala mjesto snova za konje, ali i za djecu.

XS
SM
MD
LG