Linkovi

'Priziv' - novi roman Johna Grishama


U svom novom romanu Priziv John Grisham vraća se sudsko-pravničkoj tematici na koju su njegovim čitatelji više navikli negoli na američki nogomet u Italiji, što je bila tema njegovog posljednjeg romana Igranje za pizzu. Priziv se bavi manipuliranjem izbornog političkog procesa – novac, politika, kupovanje izbora. U američkoj izbornoj godini ovaj triler, vjerojatno najpolitičniji kojeg je Grisham napisao dosad, jamačno će imati velik broj čitatelja.

Priziv je roman o prljavoj političkoj kampanji za mjesto u Vrhovnom sudu savezne države Mississippi. Jedna velika kemijska kompanija izgubila je proces vrijedan nekoliko desetaka milijuna dolara jer je zagadila izvore vode u jednoj zajednici ove savezne države. Nakon što niži sud donese odluku o isplaćivanju financijske kompenzacije oštećenoj stranci, obično slijede mnoge nove tužbe. Kemijska kompanija to zna i proučava mogućnosti koje su joj na raspolaganju da to spriječi. Ubrzo shvaća da se u Mississipiju suci Vrhovnog suda biraju na izborima, te se uključuje u politički proces ove savezne države kako bi u najvišem sudskom tijelu zamijenila suca kojeg smatra neprijateljski raspoloženog prema kompaniji. Kompanija odluči da će pokušati kupiti mjesto u Vrhovnom sudu.

Cijena nekoliko milijuna dolara, što je za korporaciju takve veličine prava sitnica. Kroz mrežu intriga, zavjera i prijevara politički operativci kemijske kompanije pronađu i regrutiraju jednom mladog kandidata koji nište ne sluti. Financiraju ga, manipuliraju i uobličuju u potencijalnog suca Vrhovnog suda kakav bi njima odgovarao.

John Grisham i sam je bio odvjetnik i član Zastupničkog doma Mississippija. Smatra da je kupovanja i prodavanja Vrhovnih sudova u pojedenim saveznim državama vrlo velika i opasna mogućnost.

John Grisham: Nije neobično u mnogim saveznim državama, kao što su Ohio, Teksas, Albama i mnoge druge, da parničari - velike korporacije s jedne strane i velike odvjetničke tvrtke s druge – daju ogromne financijske priloge izbornim kampanjama sudaca koji će potom odlučivati o njihovim predmetima. U mnogim slučajevima takvi se suci ne isključuju iz procesa zbog mogućeg sukoba interesa. To je grozan sustav.

Na komentare da je možda pomalo pretjerano vjerovati da bi se scenarij iz romana Priziv mogao odigrati, jer je jednostavno ishod izbora na lokalnoj razini vrlo neizvjestan da bi se korporacije odlučile u to investirati novac, John Grisham kaže da se već nešto slično dogodilo.

John Grisham: Prije nekoliko godina jedan vlasnik rudnika ugljenau West Virginiji umorio se od toga da ga stalno utužuju. Izabrao je svog čovjeka u Vrhovni sud te države koji je utjecao tako da je pet-šest odluka bilo doneseno u njegovu korist. I više nije morao brinuti o tome da će ga tužiti. Dakle, to se događa. Već se dogodilo.

Prizv na samom početku pred čitatelja baca cjeli niz likova, svaki od njih opisan legendarnim Grishamovimm brzim tempom. Kao i u prijašnjim romanima, svaki lik je doveden do ekstrema tipizacije – tu je disciplinirani i fokusirani direktor kemijske kompanije, sumnjivi znanstvenik koji za pravu cijenu može proizvesti bilo kakav znanstveni dokaz, debeli političar sa svim potrebnim vezama. Tu je i žrtva, siromašna neobrazovana žena i bračni par njenih odvjetnika koji su potpuno iscrpljeni i na rubu bankrota od skupog i beskonačnog procesa koji vode.

Moglo bi se reći da se trilerom Priziv John Grisham vratio svojim istinskim spisateljskim korijenima nakon izleta u posve drugu sferu u romanu Igranje za pizzu, koji je – po autorom priznanju – bio isključivo zabavne prirode.

John Grisham: Znate, mislim da sam pisao dvije vrste knjiga. Neke od njih bile su čista zabava, druge se bave ozbiljnim pitanjima. Mislim da su ove druge knjige bolje jer učine da čitatelj stane i promisli o stvarima o kojima on ili ona inače ne bi razmišljali.

John Grisham prodao je dosad preko 60 milijuna primjeraka svojih knjiga, a ovaj političko-sudski triler dvadeset i prva je po redu. Odmah po objavljivanju roman je prokrčio put do popisa najprodavanijih knjiga New York Timesa. Kao i sve druge knjige Johna Grishama, Priziv je objavila izdavačka kuća Doubleday iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG