Linkovi

Web stranica tjedna: OpenCRS


Današnji websajt otvara vrata ka izvješćima američke vlade koja se rutinski ne objavljuju javnosti.

"Web stranica OpenCRS.com je portal za pristup izvješćima Kongresne istražne službe koja tipično nisu dostupna američkoj javnosti," kaže Brock Meeks, glasnogovornik ove web stranice koja nudi pretraživanje kroz oko 13 tisuća izvješća vrlo cijenjene kongresne službe Congressional Research Service, odnosno CRS, koja je dio američke Kongresne knjižnice.

"Ta je služba svojevrsni think tank, zbir analitičara. Izvješća – koja se rade na zahtjv članova Kongresa – pokrivaju svakojake teme: od gospodarskih, preko zaštite okoliša, pa do vjerojatnog ishoda elektroničkog glasovanja godine 2030. … i sve između," kaže Meeks.

Izvješća CRS-a pokrivaju i širok spektar međunarodnih pitanja. U posljednjih nekoliko tjedana, primjerice, OpenCRS.com je dodao studije o nuklearnoj proliferaciji, izborima u Gruziji i Pakistanu, o Afro-latinosima u Južnoj Americi, o demokraciji u Hong Kongu, te o Iraku.

CRS radi za Kongres i svoja izvješća daje izravno zakonodavcima, a ne javnosti, tako da web sajt OpenCRS.com do kopija izvješća dolazi neizravno. "To nisu ni tajna ni klasificirana izvješća, tako da, ako se od člana Kongresa zatraži to izvješće, on ga ljubazno i da. Kad nam ga njegovo osoblje pošalje, mi ga postavimo na naš web sajt gdje ga svatko koga zanima ta tema može u pretraživanju naći. Za korisnike to znači da ne trebaju ići sporijim putem i tražiti od svojih kongresmena pristup određenom izvješću, nego da ga izravno nađu na našem web sajtu," kaže Meeks.

Korisnik može naći studije koje ga zanimaju pretraživanjem ključnih riječi na web stranici www.OpenCRS.com, koja indeksira i izvješća CRS-a arhivirana u drugim institucijama i knjižnicama.

Premda postoje komercijalni servisi koji prikupljaju i prodaju ove studije, korisnici web stranice OpenCRS mogu – ulažući samo vlastiti trud u pretraživanju – doći do tih studija potpuno besplatno.

XS
SM
MD
LG