Linkovi

Kafein nije dobar za šećernu bolest


U par zadnjih desetljeća, gojaznost je u porastu u Sjedinjenim Državama i u državama zapadne Europe. U novije vrijeme, problem je sve očitiji i u drugim dijelovima svijeta – u zemljama kao što su Australija, Indija, Kina i jugoistočna Azija. Sve češći pratilac gojaznosti je šećerna bolest – praćena poremećajima u funkciji bubrega, krvožilnog i živčanog sustava. A o najnovijim saznanjima o tome čega se gojazni šećeraši moraju kloniti u prilogu Rose Hoban.

Razgovaramo danas sa doktorom Jamesom Laneom sa sveučilišta Duke iz savezne države Sjeverna Karolina. On se već godinama bavi istraživanjima dodatnih nutricionih faktora koji utječu na nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Kofein je visoko na njegovoj listi proučavanih tvari.

Zajedno s ekipom svojih kolega, doktor Lane je izveo eksperiment kojim je pokazao da konzumiranje kofeina ima utjecaja na nivo šećera u krvi kod ispitanika. "Količina šećera u krvi kod ispitanika kojima smo dali pripravak kofeina, bila je u prosjeku 8% veća. I ne samo to – porast šećera nakon svakog obroka bio je 25% veći kod ispitanika na one dane kada su konzumirali kofein," kaže Lane.

Za sada nije poznat mehanizam ove pojave, ali postoji nekoliko teorija. Prema jednoj, kofein ometa prijenos glukoze iz krvi u stanice. Prema drugoj, kofein stimulira stanice jetre da proizvode i u krv luče glukozu čak i kada to nije više potrebno.

Dodatna su istraživanja neophodna da bi se postigao konačni odgovor. A ta istraživanja će zahtijevati ponavljanje ispitivanja na daleko većoj grupi ispitanika.

Rezultati ovog rada objavljeni su u stručnom časopisu Diabetes Care.

XS
SM
MD
LG