Linkovi

Album Herbieja Hancocka sa skladbama Joni Mitchell favorit Jazz Grammyja


Jazz klavijaturist Herbie Hancock jedan je od najjačih kandidata za album godine u okviru nagrada Grammy - koje će biti podijeljene po pedeseti jubilarni put 10. veljače. Njegov album, posvećen pjesmama skladateljice Joni Mitchell, nominiran je za tri Grammy nagrade. Pregled nominacija jazz Grammy-a priredio je Doug Levine.

Kad je u prosincu objavljen popis kandidata za nagradu Grammy za najbolji album godine, nominacija albuma 'River: The Joni Letters' iznenadila je i njegovog autora Herbie Hancocka. U prvi čas bio sam šokiran, kaže Hancock, no jazz je i dalje vitalan i manifestira se na mnogo načina.

Nominacija njegovog albuma za najbolji album u konkurenciji suvremenog jazz-a nije bila toliko iznenađujuća, a album je polučio i nominaciju za najbolji instrumentalni jazz solo u skladbi 'Both Sides Now'.

Saksofonist Michael Brecker bio je 57 godina star kad je 2007. podlegao leukemiji, neposredno nakon što je dovršio svoj posljednji album pod naslovom Pilgrimage.Taj je album jedan od pet nominiranih za najbolji instrumentalni jazz album, uz albume The Bill Charlap Trija, Joa Lovanoa i Hank Jonesa, Johna Patituccija i Joshua Redmana.

Za najbolji veliki jazz sastav nominirani su The Bill Holman Band, The Florence Limited Edition, Maria Schneider Orchestra, Charles Tolliver Big Band i Terence Blanchard.

Saksofonist i vođa sastava Paquito D'Rivera stari je znanac Grammy nagrada. Njegov album Funk Tango bori se u konkurenciji za najbolji jazz latino-američki album s albumima Sammya Figueroa, Bobbya Sanabria, Hectora Martigona i Steve Khana.

Teško je odoljeti dobroj skladbi Georgea Gershwina. Pjevačica Patti Austin slavi glazbu Georgea Gershwina svojim albumom Avant Gershwin, nominiranim za najbolji vokalni jazz album godine. S njom se u toj konkurenciji natječu Dee Dee Bridgewater, Freddy Cole, Kurt Elling i Tierney Sutton.

Pedesete, jubilarne nagrade Grammy biti će proglašene u Los Angelesu 10. veljače.

XS
SM
MD
LG