Linkovi

Dramatičan rast iskorištavanja obnovljive energije u SAD


Prošla je godina bila rekordna za industriju obnovljive energije u Sjedinjenim Državama. Razvitak i prodaja električne energije dobijene od vjetra, sunca, geotermalnih slojeva, biomase i drugih obnovljivih izvora dodala je američkoj ekonomiji 20 milijardi dolara i stvorila desetke tisuća radnih mjesta. No, čelni ljudi te industrije strahuju da bi njezin rast mogao biti zaustavljen jer Kongres nije osigurao dugoročnu podršku projektima iskorištavanja obnovljive energije.

Industrija obnovljive energije u Sjedinjenim Državama raste vratolomnom brzinom. Direktor udruge elektrana na vjetar Randy Swisher kaže da je taj poslovni segment porastao prošle godine za 45 posto, najbrže u svijetu već treću godinu za redom. "To je ne samo rekordna treća godina za redom da naš sektor raste najbrže u svijetu, nego je i po samim brojkama 2007. bila fantastična – pet tisuća 244 megawata novih elektroenergetskih kapaciteta, dvostruko više od ranije rekordne godine, 2006," kaže Swisher.

Swisher ističe da je na nove projekte iskorištavanja energije vjetra otpalo 30 posto svih novih elektroenergetskih kapaciteta izgrađenih u 2007. godini.

I za solarnu energiju prošla je godina bila rekordna. Kako kažu stručnjaci, novoizgrađenih 314 megawata povećava kapacitete za 125 posto. Kapaciteti geotermalnih elektrana - koje koriste podzemnu paru i vruću vodu za proizvodnju struje - porasli su za 40 posto, a segment hidroelektrana doživio je porast ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta u svim dijelovima zemlje.

Analitičari kažu da je takvom razvitku industrije obnovljive energije pogodovala lokalna preferencijalna politika u mnogim američkim saveznim državama kao i savezne porezne olakšice koje pomažu u smanjenju troškova ulaganja u obnovljive izvore energije.

Chris Flavin, predsjednik Instituta Worldwatch, udruge iz Washingtona koja prati globalne trendove u energetici i zaštiti okoliša, kaže da rastuće cijene nafte i prirodnog plina pomažu poboljšavanju izgleda industrije obnovljivih energenata. "

Elektroopskrbne kompanije, koje su praktički sva svoja ulaganja usmjeravale u nove elektrane na prirodni plin, sada pokušavaju proširi izbor svojih izvora i ustanovljavaju da je vjetar najpogodniji u tu svrhu. Ne samo što iskorištavanjem vjetra udovoljavaju zakonodavnim normama pojedinih saveznih država, nego se, u mnogim slučajevima, to pokazuje, zahvaljujući poreznim olakšicama - i jefitinije od plinskih elektrana!" kaže Flavin.

Chris Flavin iz Instituta Worldwatch očekuje da će Kongres bilo kratkoročnom mjerom u sklopu paketa za stimulaciju ekonomskog rasta ili novim poreznim zakonom osigurati poticaje razvoju industrije obnovljive energije. On vjeruje da će tehnologije iskorištavanja energije vjetra, sunca i drugih obnovljivih izvora uskoro postati konkurentne po cijeni koštanja s onima fosilnih energenata, te da će ih, na koncu, i zamijeniti na energetskom tržištu.

XS
SM
MD
LG