Linkovi

Web stranica tjedna: ScienceBlogs.com


Naše ovotjedno odredište na Internetu križanje je znanosti i blogiranja, gdje znanstvenici iznose svoja mišljenja, obojana vlastitim privatnim stavovima, bez da prođu kroz recenziju svojih kolega.

"Web stranica ScienceBlogs je razgovor o znanosti, jednako kao i zajednica ljudi koji vrlo strastveno drže do znanosti i njezinog mjesta u društvu," kaže Adam Bly, osnivač web stranice ScienceBlogs.com, na kojoj 67 autora održavaju svoje blogove o širokom rasponu tema, uglavnom povezanih sa znanošću.

"Tu se nađe svašta - od potankosti o lignjama, preko fizike čestica, pa do velikih društvenih pitanja: bitke između kreacionizma i evolucije, uloge znanosti u kreiranju politike, globalnog zatopljavanja i slično," kaže Bly.

Širina obuhvaćenih tema zaista je zapanjujuća, a individualizam pojedinih blogera pokazuje se i u onome što pišu, kao i u luckastim nazivima koje daju svojim blogovima: recimo, blog Chaotic Utopia, Kaotična utopija, piše jedan student iz Kolorada koji se bavi fraktalima; vrlo cijenjeni blog Effect Measure, Mjera posljedica, skeptičnim okom gleda na pitanja javnog zdravstva, dok je blog Stranger Fruit, Čudniji plodovi, djelo jednog sveučilišnog biologa.

Tradicionalno, znanstvenici govore kroz svoja istraživanja, koja se objave u znanstvenim časopisima, i budu prilično ili potpuno nerazumljiva laicima. Adam Bly kaže da websajt www.ScienceBlogs.com pruža znanstvenicima priliku da komuniciraju s nama običnim smrtnicima svakidašnjim razgovornim rječnikom.

"Ovo je novi način za znastvenike da se obrate izravno javnosti ... da govore ljudima koji - u najvećoj mjeri - financiraju njihova istraživanja kroz porezna izdvajanja i koji, stoga, imaju inherentni interes u ishod i posljedice, kao i popratne proizvode, tih istraživanja," kaže Bly.

Web stranica za sada je samo na engleskom jeziku, ali Adama Blyja smo - za potrebe našeg razgovora - zatekli u Švicarskoj, gdje razmatra mogućnost pokretanja verzije na njemačkom jeziku.

XS
SM
MD
LG