Linkovi

HRW o Hrvatskoj: Umjereni napredak po pitanju ljudskih prava


Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj umjereno se popravilo u 2007. godini, dijelom i zbog kandidature zemlje za članstvo u Europskoj Uniji. Ključni problemi koji postoje proizlaze iz ratnog naslijeđa, navodi Human Rights Watch ocjenjujući da Hrvatska nije dovoljno napredovala u uklanjanju preostalih zapreka za povratak i reintegraciju srpskih izbjeglica. Kako zaključuje Human Rights Watch, zabilježeni su neki pomaci ka istinskoj odgovornosti za ratne zločine no nepristranost i učinkovitost procesa koji se odvijaju u hrvatskom pravosuđu i dalje ostaju upitni.

Human Rights Watch izvještava da se do srpnja prošle godine u Republici Hrvatskoj registriralo 125 tisuća srpskih povratnika od 300 tisuća do 350 tisuća koji su izbjegli za vrijeme rata. Od tog broja 60 posto je ostalo živjeti u zemlji. Srbi povratnici, navodi se u izvješću, suočavaju se s daljnjim nasiljem i zastrašivanjem premda manje nego u prethodnim godinama. Ova organizacija za ljudska prava ocjenjuje i da je policija učinkovitija u uhićenju osoba odgovornih za međuetničke incidente. Srbi, također, imaju problema s povratom njihovih kuća u kojima živi netko drugi premda postoje sudske odluke u njihovu korist, stoji u izvješću Human Rights Watcha.

U poglavlju o odgovornosti za ratne zločine podsjeća se na pritužbe hrvatskih vlasti zbog blagih kazni Haškog suda takozvanoj Vukovarskoj trojci, te na procese koji se vode protiv Branimira Glavaša, Rahima Ademija i Mirka Norca. U većini procesa za ratne zločine optuženici su Srbi, a radi se o tolikoj disproporciji, ocjenjuje Human Rights Watch, da to sugerira postojanje pristranosti. Od 3,666 sudskih procesa pokrenutih od 1991. godine u 3,604 optuženi su bili sudionici u agresiju na Hrvatsku, a u 62 pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Human Rights Watch navodi se da procese protiv Srba odlikuju upitni standardi što baca sumnju na pravičnost, poglavito u slučajevima onih optuženika kojima se sudilo u odsutnosti ili pak na područjima na kojima su počinjeni zločini.

Od 23 sudska procesa optuženicima u odsutnosti 19 ih se vodilo protiv Srba. Istodobno, u suđenjima koja su se vodila protiv Hrvata znatno je bila izglednija oslobađajuća presuda, podsjeća Human Rights Watch.

XS
SM
MD
LG