Linkovi

'Painkiller' - album blues gitarista Tommyja Castra


San Francisco u Kaliforniji jedan je od centara rock and roll glazbe, u kojem su nastali legendarni sastavi poput Grateful Dead i Jefferson Airplane. No kako izvješćuje Doug Levine, zaljev San Francisca je i dom jake blues scene čiji je dio i pjevač i gitarist Tommy Castro.

Tommy Castro je toliko popularan u San Franciscu da je 14. listopad 2006. bio proglašen Dan Tommya Castra, u počast njegovih glazbenih dostignuća kao i podršci koju je pružio lokalnoj zajednici. Te je godine Castro proglašen blues glazbenikom godine po izboru magazina Blueswax.

Za tog 52-godišnjeg pjevača i virtuoza na električnoj gitari ta je eksponiranost došla iznenada, nakon duge i mukotrpne karijere tijekom koje je često znao nastupati sedam dana u tjednu, ponekad i nekoliko koncerata dnevno. No, Castro kaže da je tada bio najsretniji, dok je glazba bila zabava.

Castrova je karijera počela 1991., kada je oformio The Tommy Castro Band. Dvije godine kasnije taj je sastav proglašen najboljim klupskim bendom u zaljevu. Kako se uspinjao na glazbenoj sceni, Castro je privukao pozornost svojih idola iz mladosti, Carlosa Santane, John Lee Hookera i B.B. Kinga, koji su ga svi pozvali da s njima nastupa. Na albumu Painkiller Castro se fokusirao na pjesme dva druga blues velikana, Freddie Kinga i Alberta Colinsa. Na albumu su također i skladbe Tommya Castra koje karakterizira prepoznatljiva kombinacija električnog bluesa i rock and rolla.

XS
SM
MD
LG