Linkovi

Posljednji govor o stanju nacije predsjednika Busha


Predsjednikov godišnji govor o stanju nacije u Kongresu već godinama predstavlja svojevrstan politički ritual i dugu tradiciju odnosa između izvršne i zakonodavne vlasti u Sjedinjenim Državama. Svoj posljednji takav govor predsjednik Bush održat će danas pred oba doma Kongresa.

Predsjednik Bush je sučeljen s problemima glede ratova u Iraku i Afganistanu, te nestabilnih svjetskih financijskih tržišta. Bijela kuća tražila je od Kongresa da odobri stimulacijski paket mjera koji bi trebao oživjeti posustalu američku ekonomiju, i predsjednik Bush je do sada zadovoljan podrškom obiju stranaka. Brian Darling je kongresni analitičar pri zakladi Heritage u Washingtonu.

"Mislim da će tri glavna problema o kojima će predsjednik Bush govoriti biti – prvo: rat u Iraku, gdje će se osvrnuti na dosada postignuti napredak, drugo: naravno, gospodarstvo - što predstavlja ogromno pitanje, te njegov stimulacijski paket od 145 milijardi dolara. Kao treće, očekujem da će biti dosta govora i o, za predsjednika, vrlo važnom problemu – globalno zatopljavanje i ovisnost Sjedinjenih Država o inozemnoj nafti", kaže Darling.

Candice Nelson je direktorica Škole javnih poslova pri Sveučilištu American u Washingtonu. Ona tvrdi da nadolazeći kongresni izbori, zajedno s niskom podrškom javnosti, sučeljavaju predsjednika Busha s teškim izazovom: "Situacija u Iraku je nešto bolja nego prije, no nije baš sjajna. Stoga predsjednik mora dobro razmisliti što učiniti kako bi pridobio pažnju Kongresa i američke javnosti. Pretpostavljam da će u tome uspjeti glede stimulacijskog paketa, jer to je pitanje po kojem je vrlo brzo djelovao, uz podršku obje stranke".

No, s manje od godinu dana preostalih na vlasti, da li je utjecaj predsjednika Busha isti po pitanju izrade zakonodavnog programa?

Brian Darling kaže da je predsjednik još uvijek vrhovni zapovjednik Sjedinjenih Država, no dodaje da je na zakonodavnom polju njegova moć dosta umanjena: "Mislim da je predsjednik Bush vrlo realan što se tiče njegove posljednje godine na vlasti – on zna da su mu ruke sve više vezane te da, kako bi išta postigao, mora surađivati s demokratskim čelnicima u Kongresu. Stoga ćemo svjedočiti potezima koji će biti produkt obje stranke – vjerojatno po pitanju klimatskih promjena, možda i daljnjih inicijativa za stimulaciju ekonomije, te, nadam se, i po pitanju napora da se proširi Zakon o zaštiti Amerike kako bi se predsjedniku pomoglo u globalnoj borbi protiv terorizma".

Candice Neslon kaže da gospodin Bush mora predstaviti uvjerljive dokaze za svoj preostali zakonodavni program: "Sada mora prostrti dokaze, što nije morao 2004. godine nakon izbora, kada je samo rekao: “Imam nešto novca pa ću ga potrošiti.” Sada tog novca više nema".

Službeni odgovor demokratske stranke na predsjednički govor iznijet će guvernerka savezne države Kansas, Kathleen Sebelius.

XS
SM
MD
LG