Linkovi

Web stranica tjedna: American Presidency


Websajt AmericanPresidency.org stavlja na dostup svim zainteresiranima dva stoljeća američke predsjedničke povijesti, od 18. stoljeća, pa sve do danas.

"U pretraživoj bazi podataka imamo sva izdanja Public Papers kao i tjedne kompilacije predsjedničkih dokumenata; oni su dostupni i povjesničarima, i studentima i javnosti općenito."

Tako kaže Gerhard Peters, jedan od utemeljitelja web stranice American Presidency. Razne vrste predsjedničkih dokumenata – govori, tiskovne konferencije i drugi materijali – dostupni su i iz brojnih drugih izvora, ali, ovaj websajt, koji održava Sveučilište Californije u Santa Barbari, ima za cilj sve okupiti na jednom mjestu.

"To uključuje sve – od predsjedničkih javnih izjava, prijepisa tiskovnih konferencija, prijepisa svih govora, pa do pisanih dokumenata poput objava, izvršnih naredbi, memoranduma, priopćenja, te poruka Kongresu," kaže Gerhard Peters.

Naglasak se stavlja na pisane materijale, ali baza podataka sadrži i stotine audio i video snimaka, recimo, snimke redovitih tjednih radijskih obraćanja predsjednika Franklina Roosevelta naciji za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i video inauguracijskog govora predsjednika Johna Kennedyja. I sada, mnogo je materijala na ovom websajtu koji pomažu u boljem razumijevanju tekuće predsjedničke predizborne kampanje.

"Jedan dio je posvećen prošlim predsjedničkim izborima, a što se ove godine tiče, dodajemo sve debate predsjedničkih kandidata, prijepise tih debata, kao i primjedbe koje kandidati iznose na različitim predizbornim skupovima," dodaje gospodin Peters.

Gerhard Peters kaže da mu ove izborne sezone još predstoji posao na preuzimanju dokumenata s trenutne web stranice Bijele kuće. Ta će stranica, naime, za godinu dana, kada predsjednik Bush bude napuštao Bijelu kuću, biti ugašena, a njegov će nasljednik postaviti novi websajt Bijele kuće. Dakle, za zaisteresirane za dva stoljeća američke predsjedničke povijesti, tu je web stranica www.AmericanPresidency.org.

XS
SM
MD
LG