Linkovi

Condoleezza Rice: 'Američka ekonomija otporna i zdrava'


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je na skupu poslovnih i političkih čelnika u Davosu, u Švicarskoj, da je američka ekonomija "otporna" i "zdrava". Gospođa Rice je pokušala pružiti uvjeravanja sudionicima ovog foruma da Washington poduzima korake kako bi se riješili problemi koji su nedavno doveli do pada vrijednosti dionica na burzama diljem svijeta.

Američka državna tajnica je dodala da je klima nervoze imala utjecaja na svjetska tržišta, međutim, rekla je delegatima u Davosu da će američko gospodarstvo ostati pokretačka snaga ekonomskog rasta. Neki sudionici Svjetskog ekonomskog foruma kritiziraju američko smanjivanje kamatnih stopa jer bi to moglo potaknuti inflaciju. Drugi pak smatraju da su niske kamatne stope loša ideja jer su jeftini zajmovi jedan od uzroka tmurne situacije na polju nekretnina koja je i započela posljednju ekonomsku krizu.

******

Na burzama u Tokiju i Hong Kongu - na kojima se danas već trguje više sati – cijene dionica su zabilježile izvjestan rast, nakon jučerašnjeg rasta na američkim burzama. Jučerašnji je dan na američkim burzama inače bio prilično uzbudljiv, vrijednost dionica prvo je zamjetno pala da bi se krajem radnog dana stanje osjetno popravilo.

Podsjetimo, početkom ovog tjedna, dionice su na svim svjetskim burzama izgubile nekoliko postotaka svoje vrijednosti – što je najviše posljedica globalne zabrinutosti zbog usporavanja američke ekonomije, odnosno očekivane recesije.

Američka je Središnja banka nakon toga smanjila kamatnu stopu za tri četvrtine postotka, dok se vlada Sjedinjenih Država i Kongres nalaze - kako se čini - pred zaključenjem sporazuma o paketu mjera koje bi stimulirale ekonomiju, u vrijednosti od oko 150 milijardi dolara.

Jučer je s kongresnim čelnicima o toj problematici razgovarao ministar financija Henry Paulson, dok se predsjednik države susreo s predstavnicima organizacije koja okuplja američke gradonačelnike. Predsjednik Bush izjavio je nakon sastanka da je optimističan da će vlada s Kongresom postići sporazum o stimuliranju gospodarskog rasta.

Predsjednik je pozvao Kongres da ratificira nekoliko međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini koji će olakšati poslovanje američkim firmama u inozemstvu te time pridonijeti gospodarskom oporavku. Riječ je o sporazumima o slobodnoj trgovini s Kolumbijom, Panamom i Južnom Korejom.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice putuje danas u Kolumbiju, s kongresnim izaslanstvom u kojem je i deset predstavnika Demokratske stranke, kako bi pospješila brzo ratificiranje sporazuma. Sporazumu o slobodnoj trgovini s Kolumbijom protive se mnogi demokrati u Kongresu kao i američki sindikati.

XS
SM
MD
LG