Linkovi

Bobby Jindal - guverner Louisiane podrijetlom iz indijskog Punjaba


Prošlog tjedna 36-godišnji Bobby Jindal postao je prvi Amerikanac indijskog podrijetla na čelu jedne američke savezne države i ujedno prvi guverner u povijesti Louisiane koji nije bijelac. Opširnije u prilogu Eve Abrams.

Bobby Jindal rođen je u Baton Rougeu, u saveznoj državi Louisiani, no njegovi roditelji stigli su u Sjedinjene Države s drugog kraja svijeta. Jindalov otac Amar odrastao je u malom ruralnom gradu Khanpuru u sjeverozapadnoj Indiji. Dok je studirao na Sveučilištu Punjaba upoznao je svoju buduću suprugu, nuklearnu fizičarku Raj Gupta. Dok je bila u drugom stanju s njihovim prvim djetetom, budućim guvernerom, primljena je na državno sveučilište savezne države Lousiane tako da se obitelj Jindal preselila u Baton Rouge u siječnju 1971. godine, šest mjeseci prije Bobbyeva rođenja.

Bobby Jindal govorio je o svojim roditeljima u pobjedničkom post-izbornom govoru u listopadu prošle godine: "Moji su roditelji stigli u ovu zemlju kako bi ostvarili svoj američki san. Pronašli su ga ovdje u Louisiani. Kao i većina vas, moji roditelji su prošli teži put od mene. Želim im javno zahvaliti za žrtvu koju su učinili za mene i mog brata. Oni su vidjeli ono što i ja vidim – da čovjek u Americi, ovdje u Louisiani, marljivim radom, uz poštivanje zakona, može biti uspješan."

Bobby Jindal je bio spreman na oboje te je uspio. S magisterijem na polju javnog zdravstva, sa Sveučilišta Oxford, vodio je Ministarstvo zdravstva savezne države Louisiane - u dobi od 24 godine. Tri godine kasnije izabran je za predsjednika sustava Sveučilišta Louisiane, a dvije godine kasnije predsjednik Bush imenovao ga je pomoćnikom ministra u američkom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

No Jindal je htio ići još dalje. Nakon što je tijesno izgubio u prvom pokušaju osvajanja guvernerskog položaja 2003. godine nadmetao se za Kongres i osvojio je dva mandata u Zastupničkom domu. Thomas Langston, čelnik katedre političkih znanosti na Sveuličištu Tulane u New Orleansu kaže da je Jindalov imidž - s naglaskom na obiteljske vrijednosti i konzervativno kršćanstvo- bio presudan u osvajanju guvernerskog mandata: "Ulagao je dosta napora na sjeveru i u središnjem dijelu Louisiane gdje nije dobro prošao na ranijim izborima. Ovaj put, dosta je vremena provodio po crkvama i na izbornim skupovima kako bi pokazao određenoj kategoriji birača tko je Bobby Jindal – republikanac s konzervativnim vjerskim uvjerenjima."

Jindal je prešao na kršćanstvo nekoliko godina nakon srednje škole. Protivnik je pobačaja i istraživanja na matičnim embrijskim stanicama, a protivi se i većoj kontroli vatrenog oružja u privatnom vlasništvu. No unatoč tome, kaže da je spreman surađivati s demokratima koji imaju drugačija politička uvjerenja. Bobby Jindal je također obećao da će se truditi da Louisiana - pogotovo njezina lokalna politika - prestane biti smatrana leglom korupcije te da će inzistirati na većoj etičnosti izabranih dužnosnika na javnim položajima.

XS
SM
MD
LG