Linkovi

Bob Dylan: legenda s mnogo lica


Ljubitelji glazbe diljem svijeta upoznati su s djelom Boba Dylana. Međutim, uzevši u obzir mnoga različita Dylanova lica tijekom njegove gotovo pola stoljeća duge karijere, ponekad je teško razlučiti tko je uistinu čovjek koji se nalazi iza pjesama kao što su Blowin' in the Wind, Just Like a Woman ili Like a Rolling Stone. Izazov u rješavanju ove svojevrsne enigme na sebe je preuzeo u novije vrijeme redatelj Tedd Haynes snimajući film Nisam tamo, dramatično djelo u kojem je portretirao nekoliko najintrigantnijih Dylanovih osobnosti, od folk-junaka pjesnika preko rock zvijezde pa do ponovno rođenog kršćanina i odmetnika.

Većina obožavatelja Boba Dylana lako može prepoznati neku od klasičnih Dylanovih pjesama već nakon prvog takta.

Dylanova pjesma Like a Rolling Stone objavljena je 1965. godine, odmah nakon što se ovaj kantautor nesmiljeno prebacio na električnu gitaru, razjarujući svoju folk publiku. To je tek jedna od ukupno 26 njegovih pjesama u filmu Nisam tamo koju on sam i pjeva. Druge u filmu izvode različiti glumci koji ga glume u različitim fazama Dylanove evolucije. Redatelj filma Nisam tamo Todd Haynes kaže da je proveo nekoliko godina istražujući život Bobna Dylana:

"U svemu što sam pročitao postalo je krajnje očigledno da je on 'serijski promjenjivač'. On je osoba koja nije mogla ostati u istoj koži u određenim razdobljima više od, kako se čini, nekoliko mjeseci."

Jedna od tih "koža" izražena je u pjesmi When The Ship Comes In, u kojoj Dylan govori o početku svoje karijere ranih šezdesetih godina, dok je bio očaran folk junakom-lutalicom Woodyjem Guthriejem.

Nešto kasnije, tijekom faze svog svojevrsnog folk revivala Dylan je iskoristio svoju ogromnu popularnost da se založi za 'malog čovjeka' u pjesmama kao što je Smrt Hattie Carroll.

U ovom filmu Bob Dylan je portretrian kao populist Jack Rollins, kojeg igra Christian Bale. Publika možda u početku teško može razumjeti koncept filma Nisam tamo, međutim, isto je i s mnogima iz glumačkog ansambla. U filmu Ben Whishaw igra boema Arthura Rimbauda, istog imena kao francuski nadrealistički pjesnik iz devetnaestog stoljeća za kojeg Dylan tvrdi da je njemu predstavljao veliku književnu inspiraciju. Whishaw kaže da je scenarij čitao nekoliko puta prije negoli ga je shvatio:

"I svaki put bilo je kao slagalica i tad vidite koliko je mudro i delikatno složena i ako postoji bilo kakav način da se predstavi taj čovjek, onda je to to. Vrlo je vjerno njegovom duhu."

Evo što o tome kaže glumica Cate Blanchett koja igra Judea Quinna, hermafroditski karakter kojeg je Dylan razvio tijekom svoje faze rock 'n roll superzvijezde:

"To je složen profil. Kao da mi glumci nasljeđujemo različite vanjske dijelove ovog lika, zamišljajući kakvi su unutarnji dijelovi Dylanova lika. I njihovim suprotstavljanjem dobivamo cjelinu."

Tijekom tog razdoblja, vjerojatno najblistavijeg za Dylana u glazbenom i pjesničkom smislu, silueta njegova profila – duga kovrčava kosa briljantno isprepletena – postala je jedna od ikona tog doba. Onda, kao i sada, Bob Dylan je bio legendarno nepredvidljiv u odnosu s medijima.

Drugi likovi Boba Dylana u tom filmu uključuju arogantnog slikara koji je postao glumac, a kojeg igra Heath Ledger, čiji egoizam i zapuštanje obitelji dovode do njena raspada – kriza u stvarnom životu koju je Bob Dylan izrazio u pjesmama kao Jednostavni obrat sudbine sredinom sedamdesetih godina.

Takozvanog ponovno rođenog Boba početkom osamdesetih vidimo kad lik Jacka Rollinsa postaje kršćanski propovjednik u kasnijem životu.

Međutim, jedna od najtrajnijih uloga Boba Dylana je ona čovjeka koji voli slobodu i živi sam po svojim pravilima. Takvog Dylana prikazuju kao američkog odmetnika iz devetnaestog stoljeća Billy the Kida - zapuštenog, koji živi na američkom Zapadu teškim životom i ima jedino psa za prijatelja.

Pravi Bob Dylan, sad šezdeset šestogodišnjak, javno razmišlja o svom životu u autobiografiji objavljenoj 2004 pod naslovom Kronika – prvi tom i u dokumentarcu Martina Scorceseja iz 2005. godine No Direction Home. I dok ne možemo znati koliko novih lica će nam Bob Dylan pokazati u godinama koje slijede, film Todda Haynesa Nisam tamo podsjeća na to da se još uvijek nestrpljivo čudimo tko je uistinu Bob Dylan, kao čovjek i kao umjetnik.

XS
SM
MD
LG